The Calm Before
sobota, 12. 03. 2016
Layerjeva hiša (Stolp Škrlovec)

MATT ELLIOTT (Bristol, VB)

Stojan Knežević trio (SI)

Ob izidu sedmega albuma „The Calm Before“ premierno v Sloveniji Kataman in Layerjeva hiša najavljata koncert bristolskega folk temačneža Matta Elliotta. Koncertni večer bo uvedel domači trio Stojan Knežević!

Vstopnina: 6€ v predprodaji/z rezervacijo; 8€ na dan koncerta (rezervacije: info@layer.si)

MATT ELLIOTT (Bristol, VB)

Letos mineva 20 let od izida vplivnega drum'n'bass albuma Semtex The Third Eye Foundation a.k.a Matta Ellotta. Matt še ni bil star 16 let, ko se je odločil, da bo pustil šolo in se popolnoma posvetil svoji strasti do glasbe. Zaposlil se je v slavni trgovini s ploščami Revolver records in deejayal po bristolskih klubih, čeprav je bil po zakonu še premlad da bi imel vstop vanje.

Matt Elliott se z glasbo poklicno ukvarja že 20 let. Na svoj slavni session na BBC-ju ga je osebno povabil John Peel, leta 1997 je podpisal pogodbo z Domino Records, za uradne remikse pa so ga zaprosili Tarwater, Blonde Redhead, Mogwai, Ulver in Thurston Moore. Slednji ga je kasneje povabil na igranje pod brooklynskim mostom v New Yorku. Matt Elliott je eden redkih glasbenikov, ki so sodelovali pri ponovni združitvi skupine Silver Apples, pridružil se jim je tudi na ameriški turneji. Postal je tudi zborovski pevec na turneji z Yannom Tiersenom, že več let pa s svojim pravim imenom Matt Elliott koncertira po Veliki Britaniji, Nemčiji, Franciji, na Japonskem, v Grčiji, Italiji, Španiji in na Portugalskem. Nastopil je na najboljših festivalih kot so Primavera in Tanned Tin v Španiji, Incubate in Le Guess Who? na Nizozemskem in na zloglasnem All Tomorrow's Party v Veliki Britaniji.

Najnovejši album The Calm Before je sedmi po vrsti, ki ga bo izdal pod svojim lastnim imenom. V digitalni obliki je izšel 5. februarja, v fizični pa bo na voljo 4. marca 2016. Pri njegovem nastanku je ponovno sodeloval s producentom Davidom Chalminom in z glasbeniki, s katerimi je že leta 2013 posnel malo bolj optimistično ploščo Only Myocardial Infarction Can Break Your Heart.

Povezave:

www.thirdeyefoundation.com

https://www.facebook.com/mattelliottthirdeyefoundation/

STOJAN KNEŽEVIĆ (Slo)

Stojan Knežević je ena bolj varovanih glasbenih skrivnosti pri nas, avtor, ki nas nagovarja skozi skrajno introvertiranost, v katero se zajeda melanholija, občasno mehka, večkrat ostra in hrapava. Skrajno osebna (zasebna?) glasba samosvojega avtorskega značaja zveni v lo-fi maniri, skoznjo pa pronicajo vplivi sodobnega kantavtorstva, ki se spogleduje z dediščino (ameriškega) punk/ indie/ alter/… rocka, tistega bolj zvedavega, ki se ne boji spogledovanja tudi z elektroniko. Krhka, a močna izkušnja, ki se končno razpira pred nami …

Stojan Knežević so: Stojan Knežević, Primož Vozelj, Gašper Vozelj

Povezave:

www.facebook.com/stojanknezevicband

stojanknezevic.bandcamp.com

***

Matt Elliott: The Calm Before (2016, Ici d'ailleurs...)

Čeprav bi lahko pričakovali, da bodo te nove pesmi logično nadaljevanje njegovih prejšnjih albumov, ob bolj poglobljenem poslušanju ugotovimo, da je delo vsebinsko samostojno in izrazito tako z glasbenega vidika kot tudi pri besedilih, kar nam enkrat za vselej pokaže, za kaj gre pri ustvarjanju Matta Elliotta. Virtuozno igranje folk kitare je tako pod vplivom sredozemskih kot tudi vzhodnoevropskih dežel, skladbe se začnejo kot šepetanje melodij in se stopnjujejo v hrupne viharje, njegov globok in močen glas pa doseže povsem novo raven. Predvsem pa je tu pomembna njegova težnja po izogibanju vsakršnim dobro znanim načinom ustvarjanja glasbe in po pisanju epskih himen.

Ampak kot posebno zvrst umetnosti bi morali obravnavati tudi Mattovo poezijo. Poskusili smo ga zaprositi, naj nam v širšem smislu predstavi teme teh novih pesmi, toda Matt zelo nerad govori o svojih besedilih in njihov pomen raje prepusti interpretaciji vsakega poslušalca. In tako smo v neko sobo zaprli vse, kar ima Matt rad, in mu zagrozili s požigom, če nam ne pove, kaj za vraga pomenijo pesmi na albumu The Calm Before. In povedal nam je naslednje: »Naslov skladbe The Calm Before se očitno navezuje na prispodobo tišine pred viharjem. Pesem govori o tistih trenutkih v življenju, ko nastopi vihar, pa naj bo to zunanja okoliščina ali neka oseba in s tem povezana mešanica občutkov, turbulenca in težave, ampak vihar tudi nekaj prinese s seboj, očisti zrak in te lahko potisne v novo situacijo.«

Matt Elliott je odraščal v verni družini in je zato tako kot vsak, ki je deležen take vzgoje, psihično zelo moten. Skladba The Feast of St. Stephen nazorno podaja njegove misli o otroštvu in o psiholoških pritiskih, zlorabah in manipulacijah, ki so prisotne v vseh družbenih skupinah pod okriljem organiziranih religij.

Po njegovem mnenju I Only Wanted to Give You Everything ne potrebuje razlage, besedilo je povsem jasno in glasba izraža frustracije zaradi zavrnitve. Wings & Crown je pesem o tistih, ki visoko letajo ne glede na negotovost svoje moči. Govori o veličastnem padcu od milosti in bi lahko govorila o želji po padcu pomembnega skorumpiranega politika. Ni nam treba poudarjati, da se ta tema lahko nanaša tudi na egoističnega umetnika in kot se to pogosto zgodi, ta pesem verjetno govori o Mattu samem.

Matt nam pojasni še: »Očitno je, da je The Allegory of the Cave povezana s slavno Platonovo prispodobo in če tega ne veste, potem bi bilo najbolje, da pustite vse skupaj in odtavate v puščavo.« Ampak bodimo resni, ta alegorija ponazarja odnos človeštva do širšega vesolja in tega, kar je mogoče videti čez planke. Platon je človeštvo primerjal z osebo v votlini, ki ima zavezane roke in vidi vesolje kot sence na steni votline. Ne more se obrniti in lahko samo ugiba, kaj te sence predstavljajo. Ta pesem je eksistencialističen sprehod po vprašanju, ali smo samo kup celic. Ali bo to, kar je naša zavest, ostalo po smrti? Kot agnostik bi Matt rekel, da tega preprosto ne moremo vedeti. Na svoj tipično pesimističen način pravi, da je preveč tragično razmišljati tako o vračanju v ponovno rojstvo in ponavljanju vsega tega trpljenja in bolečine, kot tudi o soočenju z večno praznino. Zdi se, da ta tip nikoli ne more biti zadovoljen. Kljub temu pa je Matt Elliott z albumom The Calm Before ustvaril še eno mojstrovino in s še enim dragim kamnom tlakoval svojo pot skozi sodobno folk glasbo.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila