The Invisible Future

torek, 5. 09. 2017
- sobota, 30. 09. 2017
Mergentalerjeva ulična galerija

Nejc Zajec se predstavlja s postavitvijo, ki podobe Kranja iz pretekosti umesti v prihodnost. Obujanje nekdanjih vizualnih, predvsem tipografskih, elementov kranjskih ulic nam s pomočjo barv riše novo sodobno krajino kolažev. Živahnost in želja po pozornosti prenovljenih napisov nedvomno asociirajo na današnje reklamne napise na neonskih panojih in so v vizualnem nasprotju z nekdanjimi estetskimi napisi, ki so nekoč krasili ulice. Dialog med novim in nekdanjih vizualnim jezikom prikliče vprašanja o estetiki sporočil v javnem prostoru.

Vsi elementi, ki jih gledalec ugleda na ulici so vzeti izključno iz starih fotografij in razglednic Kranja. Umetnik se v procesu oblikovanja plakatov osredotoča na napise, ki so nekdaj krasili kranjske ulice. Vsak napis je na podlagi printa fotografije ponovno ročno in nato grafično izrisan ter tako ponovno obujen. Ko se znoči, mu poseben čar dajo luči, ki osvetlijo plakate in nam dovolijo, da ugledamo le del plakata.

Fotografije so last arhiva Gorenjskega muzeja. Ekipi fototeke Gorenjskega muzeja se zahvaljujemo za pomoč pri oblikovanju razstave.

The Invisible Graffiti / Nevidni grafiti

Poleg razstave The Invisible Future / Nevidna prihodnost je Nejc Zajec še avtor svetlobne intervencije v tunelu med Glavnim in Gasilskim trgom, oba razstavna projekta pa sta del festivala Svetlobna gverila v Kranju. Invisible Graffiti je nadaljevalni projekt I Frame Graffiti, ki je bil lani prvič predstavljen na Tomšičevi ulici v Kranju, ko so bili določeni grafiti postavljeni v okvir, s tem pa se je vzpostavila galerija v javnem prostoru. Pri novem projektu, ki do sedaj še ni bil izvajan, želi avtor iste grafite izpostaviti z drugačno intervencijo. Ponovno gre za vlogo odločitve, kateri grafit je zaradi svoje sporočilnosti ali vizualne zanimivosti vredno izpostaviti. Tokrat Nejc Zajec tudi naredi grafit na steno, ki pa ne pušča nikakršne sledi, vsaj ne vidne. Podlaga, ki je bila že predhodno poslikana s strani grafitarja, je preslikana z “nevidno barvo”. Grafit bo povsem neopazen, dokler ne bo nanj posvetila UV svetilka. Torej bodo vidni samo v času razstave, oziroma, ko bodo okoliščine to omogočale.

Nejc Zajec je študent Videa in novih medijev na ALUO v Ljubljani. V svet likovnega ustvarjanja je vstopil predvsem z vpisom na Umetniško gimnazijo – SŠOF. Tudi pred tem se je udeleževal tečajev študijske risbe in obiskal številne pregledne razstave, ki so mu razširile pogled na umetnost. Z zaključkom gimnazije se je usmeril predvsem v video ustvarjanje in svoja dela pošiljal na domače in tuje festivale. Danes se pogosto znajde za objektivom kamere, svoje znanje usmerja tudi v grafično oblikovanje, rad pa se sprosti tudi ob kosu lesa in ustvarja tako uporabne kot razstavne izdelke.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila