THE ROUTLEDGE COMPANION TO PHOTOGRAPHY, REPRESENTATION AND SOCIAL JUSTICE

sobota, 15. 04. 2023
| 19:00
Stolp Škrlvoec
Predstavitev nove knjige, v kateri je izpostavljen tudi slovenski izumitelj Janez Puhar

THE ROUTLEDGE COMPANION TO PHOTOGRAPHY, REPRESENTATION AND SOCIAL JUSTICE
Založba Routledge: prispevki k fotografiji, reprezentaciji in socialni pravičnosti
Urednik: Moritz Neumüller

Knjiga vključuje prispevke vodilnih učenjakov, umetnikov, znanstvenikov in praktikov na področju vizualne kulture z vsega sveta in raziskuje aktualne razprave o postkolonialnem razmišljanju, opolnomočenju, identiteti, sodobnih načinih samopredstavljanja, raznolikosti v umetnosti,
avtomatiziranem ustvarjanju in uporabi podob v znanosti in industriji, o družbenih medijih in vizualnih mehanizmih za nadzor in manipulacijo v dobi kapitalizma in ponaredkov ter o vlogi podob v času krize, kot so pandemije, vojne in podnebne spremembe. Analiza teh zapletenih tem vključuje tudi nove načine razmišljanja o družbeni pravičnosti in reprezentaciji ter o tem, kako se soočiti s cunamijem vsakodnevnih podob. Posamezna poglavja združujejo raznolik nabor prispevkov, ki vključujejo eseje, intervjuje, pogovore in študije primerov umetnikov, znanstvenikov, kustosov, učenjakov, zdravnikov, astrofizikov in družbenih aktivistov, ki jih vse močno zanima, kako so se oblikovali mediji, ki temeljijo na leči. Zbornik The Routledge Companion to Photography, Representation and Social Justice je temeljni referenčni vir za nove vloge in kontekste fotografije v enaindvajsetem stoletju. Založba s knjigo razširja sodobne razprave na tem področju in je nujno branje za fotografe, raziskovalce, profesorje in študente.

V Kranju nam bo izjemno knjigo predstavil njen urednik Moritz Neumüller iz Barcelone, avtor poglavja Off-Centre - / Izven centra, v katerem se je, fasciniran nad prvim slovenskim fotografom, posvetil Janezu Puharju in njegovemu prispevku v pionirskem času razvoja fotografije.
Predstavitev bo potekala v angleškem jeziku. Vstop je prost.

 

MORITZ NEUMÜLLER je kurator, pedagog in pisec na področju fotografije in novih medijev iz Barcelone. Delal je za ustanove, kot so MoMA New York, La Fábrica Madrid in PhotoIreland Festival. Je akademski direktor oddelka za fotografijo IED Madrid in redni sodelavec revij, kot so European Photography, foam in Photoresearcher. Od leta 2010 vodi The Curator Ship, spletni vir za vizualne umetnike. Nedavni kuratorski projekti za bienale Daegu (Koreja), Photobook Week Aarhus (DK) in The Birmingham Library (UK). Leta 2021 je kreativno sodeloval pri ustanavljanju in izvedbi prvega fotografskega festivala Kranj Foto Fest.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila