Tia Skok: Pegam in Ana Vodušek: Nič se ni zgodilo / Nothing really happened

petek, 17. 05. 2019
- četrtek, 30. 05. 2019
Kavarna Layer

Tia Skok: Pegam in Ana Vodušek: Nič se ni zgodilo / Nothing really happened

Fotografija v Kavarni Layer

17. 5. – 30. 5. 2019

Odprtje: petek, 17. maj, ob 19h

Tia Skok: Pegam

Projekt Pegam je bil ustvarjen na ustvarjalnem taboru Srednje šole za oblikovanje in fotografijo. Pegam navdih črpa v slovenski ljudski romanci Pegam in Lambergar, ki opeva boj teh dveh likov. Pegam je izmišljena ‘pošast’ s tremi glavami, ki je ubita v boju. Fotografiji se navezujeta na fantazijskega Pegama ter njegove tri glave, ki jih pooseblja. Vsaka glava je zrcalo ene Pegamove glave in vsaka izraža svoja čustva. Vse je postavljeno v temačno ozračje med gore in oblake, ki dodajajo napetost in hkrati milino samemu motivu. Izražena čustva so melanholija, rahel strah in predanost v usodo, kar se navezuje na samo usodo Pegama – smrt. Namen fotografij je izražanje različnih občutkov ter gledalčevo pojmovanje le-teh. Projekt je fotografinji zadal obilo motivacije za razvoj ideje, ki je na začetku izhajala zgolj iz književnega dela, nato pa je gledalcu omogočila vpogled v motiv fotografije in hkrati navezanost na književnost ter tako združila dve umetnosti v enem.

Tia Skok je nadobudna 18 letna fotografinja, dijakinja srednje šole za oblikovanje in fotografijo, likovna smer. Od nekdaj jo je vleklo k fotografiji, želji po ustvarjanju ter povzemanju sveta in deljenju vtisa o svetu z lastne perspektive. S fotografijo se ukvarja dobri dve leti in se z dneva v dan spoprijema z novimi kreativnimi izzivi, vedno bolj pa narašča tudi njena želja po novih fotografskih projektih.

Ana Vodušek: Nič se ni zgodilo / Nothing really happened

Nič se ni zgodilo je eklektičen nabor fotografij, ki ne prikazujejo pomembnih življenjskih dogodkov, prelomnih odločitev, globokih zgodb, intenzivnih čustev, ne odgovarjajo na filozofska vprašanja ali izpostavljajo problemov. Je le zbirka spominov. Je zbirka detajlov, vzdušij in vsakdanjih trenutkov, neopaznih in tihih. Takih, ki jih zlahka spregledamo ali pozabimo. Je zgodba o potovanju, o pokrajinah, o prijateljih, o lepoti narave. Je avtoričin poklon mladosti, minljivosti in nomadskemu srcu. Vse fotografije so posnete z analognimi kamerami, večinoma v Kanadi, Kaliforniji in Mehiki. Analogni fotografski film nas kot medij opominja, da uspešne fotografije niso nujno popolne. Analogne fotografije so neobdelane, resnične in v svojih napakah vedno lepe, saj so odsev realnosti brez tehničnih olepšav. Ujeti trenutek na fotografski film je neponovljivo in v svoji nepredvidljivosti posebno.

Ana Vodušek je odraščala in se šolala v Ljubljani. Po študiju grafične in medijske tehnike na Naravoslovnostehniški fakulteti je nekaj let po Severni in Cetralni Ameriki živela nomadsko življenje. Pot jo je zanesla v Mehiko, kjer je našla svoj drugi dom. Že od najstništva so njeno življenje zaznamovala potovanja, ki so oblikovala velik del njene mladosti. V teh letih so jo na poti spremljale različne analogne kamere, ki so ujele nešteto osebnih spominov, neočitnih detajlov in lepoto narave, ki je njena najljubša muza.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila