Tilyen Mucik

Tilyen Mucik: Herbarij

četrtek, 4. 03. 2021
| 17:00
| 19:00
Galerija Mahlerca
Razstava fotografije
8. 2.–4. 3. 2021
Galerija Mahlerca Layerjeve hiše
Rastline so avtoričin predmet fascinacije iz otroštva – najprej v šopkih, nato v obliki suhih rož v herbariju, iskanju imen cvetlic in beleženju podatkov. Zanimanje za cvetlice je posledično zakoreninjeno v njenem umetniškem ustvarjanju. V svojih projektih se ukvarja z botanično fotografijo, alternativnimi fotografskimi tehnikami, s skenografijami tihožitij in botaničnimi eksperimenti. Rastline občuduje v botaničnih vrtovih, na sprehodih in med gojenjem le-teh doma. Opazuje njihove liste in cvetlične popke ter jih uporablja v svojih eksperimentih in fotografijah.  Avtorica s projektom fotografskega herbarija nadomešča klasični herbarij in vzporedno prevprašuje sistem in delovanje rastlinskega sveta ter ekološki vidik našega časa. Postopek izdelave herbarija rastline obvaruje pred popolnim propadom in jih ohranja v času. Fotografski herbarij pa avtorici s fotografiranjem rastlin omogoča beleženje in ohranjanje spominov ter občutij ob fascinaciji nad rastlinjem.
- Anja Seničar
Tilyen Mucik (1995) je diplomirala na Visoki šoli za storitve (VIST), na oddelku za Fotografijo v Ljubljani z diplomskim delom Flora Femina – združevanje ženskih in botaničnih motivov v polju fotografije. Podiplomski študij nadaljuje na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje – Oblikovanje vizualnih komunikacij / Fotografija. Na festivalu Rovinj PhotoDays je s serijo ”Pink” prejela drugo mesto v kategoriji ”Umetniški koncept” in razstavljala na skupinski razstavi v Mestnem muzeju Rovinj. Njena dela so bila razstavljena doma in v tujini (MSUM – Ljubljana, Galerija Fotografija – Ljubljana, Cirkulacija2 – Ljubljana, Layerjeva hiša – Kranj, Galerija Tir – Solkan, Galerija Photon – Ljubljana, Fbunker – Velenje, Mi Ka Do – Ljubljana, Aksioma – Ljubljana, Mestni muzej – Rovinj, Muzej za umetnost in obrt – Zagreb). Nekatere serije so objavljene v britanskih (Wotisart?, SemiMagazine), ameriških (Float magazine, Shuba magazine, F-stop magazine) in kanadskih (Terroir magazine) revijah. Zadnja ustvarjanja vsebujejo preplet botanične fotografije, alternativnih fotografskih postopkov in eksperimentov z rastlinami.
Odpiralni čas Layerjeve hiše
od ponedeljka do petka med 11. in 13. in med 17. in 19.,
v sobotah med 11. in 13.
in po dogovoru.
8. 2. bo ogled razstave možen od 10h do 15h.
Covid 19
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V vseh prostorih je nujno vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dveh metrov, upoštevanje navodil ekipe Layerjeve hiše in spoštovanje smeri ogleda. V notranjih galerijskih prostorih in zunaj (kjer ni možno zagotavljati medsebojne razdalje dveh metrov) je obvezna nošnja maske.
V dneh po državnem kulturnem prazniku se nam z željo po individualnem ogledu izven odpiralnega časa javite na info@layer.si, kjer se bomo dogovorili za ogled razstav.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila