Alja Košar

Točkovni zapisi notranjega ritma

torek, 8. 02. 2022
Galerija Mahlerca
Razstava del v tehniki globokega tiska
Galerija Mahlerca
8. 2.-5. 3. 2022
V grafičnih delih Alje Košar, ki jih ustvarja s tehniko globokega tiska, prevladujejo abstraktni motivi, grajeni s točkami in linijami.
Z zgoščevanjem in prekrivanjem likovnih spremenljivk, kot so velikost, smer in gostota, avtorica tvori ploskovit likovni prostor, ki tematizira dinamične virtualne krajine. V likovne kompozicije vključuje barvne intervencije, ki jim odvzema njeno običajno ploskovito lastnost. Svojih del ne naslovi, saj s preprostim Brez naslova pušča gledalcu svobodo interpretacije. Košar ustvarja v tradicionalnih grafičnih tehnikah, najpogosteje v jedkanici, reservagu in akvatinti, med seboj jih tudi kombinira. Sam proces ustvarjanja je lahko zelo nepredvidljiv - od priprave matrice za tiskanje do tiska - zato ji predstavlja izziv in užitek hkrati, predvsem v trenutku rojstva grafičnega lista, ko zares vidi, kaj je na cinkovi plošči (matrici) ustvarila. Avtorico zanima tudi interdisciplinarno združevanje likovnega in glasbenega sveta. Raziskovala je pojem in pojav grafične notacije, pri tem pa spoznala, da lahko glasbo zapisujemo tudi na neklasičen način. Takšen zapis glasbe lahko deluje kot likovno delo. Glasbenik uglasbi oziroma zvočno interpretira linije, točke in kompozicijo samo na podlagi skladateljevih navodil. Umetnica je ustvarila 3 grafične liste v globokem tisku, ki so postali v novem kontekstu grafična notacija. Točke in linije, ki jih vidimo na reprodukcijah grafik, nas lahko preko zvočne interpretacije odpeljejo v sodobno eksperimentalni glasbeni performans, ki ga umetnica izvede v sodelovanju s harfistko in glasbeno umetnico rouge-ah (Urško Preis).
Alja Košar (1990, Ptuj) je leta 2016 magistrirala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani, smer Likovna pedagogika. Leta 2020 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani zaključila drugostopenjski študij Slikarstvo, smer Grafika. Košarjeva deluje na področju umetniške grafike. Razstavljala je na številnih razstavah doma in tujini. Za svoja grafična dela je prejela nagrade in priznanja. Udeležila se je dveh umetniških rezidenc, v Italiji (2016) in na Kitajskem (2017). Trenutno živi in dela na Ptuju ter v Mariboru, kjer je asistentka na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer Likovna pedagogika.
Vabljeni!
Odpiralni čas:  
TOR-PET: 11 - 19
SOB: 11 - 13

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila