Tomaž Zajelšnik

vapor(wave) [O]

petek, 21. 04. 2023
- sobota, 20. 05. 2023
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in Inštituta TAM-TAM
Odprtje razstave: petek, 21. 4., ob 17h

Serija črno-belih fotografij vapor(wave) se je porodila kot refleksija avtorjevih čustev ob nastopu globalne pandemije Covid-19. V karantenskem obdobju je z balkona podrobno opazoval in dokumentiral nebesne pojave in premišljeval o vodi ne kot zgolj dajalki življenja, ampak tudi kot maligni akterki v obliki respiratornih virusov, ki se prenašajo preko kapljičnih izločkov oziroma vodne pare. Notranje občutke tesnobe in negotovosti je skušal preslikati s pomočjo fotografiranja abstraktnih naravnih pojavov, ki so neposredno sestavljeni iz vode oziroma so nastali zaradi njenega pomanjkanja (oblaki, led, zogleneli ostanki kraške krajine po poletnih požarih leta 2022). Cilj fotografske serije je sprožanje razmisleka o vodnem ciklu, njegove vloge pri zagotavljanju življenja in zdravja, ter njegove krhkosti in spremenljivosti v luči klimatskih sprememb.

Tomaž Zajelšnik (1988) je fotografirati pričel v fotografskem krožku v gimnaziji, kjer se je naučil klasičnih analognih fotografskih postopkov. Študiral je na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. Med leti 2011 in 2013 je delal kot redni fotoreporter za časopis Dnevnik in pokrival dnevne novice in dolgoročne družbene in politične zgodbe. Kasneje je delal kot snemalec na dokumentarnih in študentskih filmskih projektih. Trenutno ustvarja dolgoročne fotografske serije s poudarkom na fotografiji narave.

 

Mergentalerjeva ulična galerija je umetniški projekt Layerjeve hiše in TAM-TAM Inštituta. V sezoni 2023 predstavlja umetniška dela avtoric in avtorjev, ki nagovarjajo osrednjo temo Skupnost [O].

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila