Ulla Žibert

Ulla Žibert

četrtek, 25. 03. 2021
| 17:00
| 19:00
Layerjeva hiša
Vsakdanjost lahko razumemo kot skupek ponovitev ali zapleten organizem, ki se razkriva skozi načine delovanja ali početja. Je nekakšen odvod nakopičenih vzorcev strukture družbe ujete v mikro situacije slehernega posameznika.
Slikarska serija osrednjo pozornost namenja vsakdanjim situacijam, s potencirano banalno naracijo, vendar s poudarjeno družbeno kritično noto. Strukture in vzorce družbe poskuša obravnavati kot svojevrsten problem, polje za raziskovanje, kot prostor seciranja ali komentiranja, skozi upodobitve efemernih situacij, posameznih zgodb s so-postavitvijo sence. Le-ta pa ni lastna upodobljeni situaciji, vendar je uporabljena kot orodje za potenciranje konkretnega ali/in hkrati re-definicijo upodobljene vsebine. Serija skozi upodobitve vsakdanjih in izoliranih momentov na igriv in izrazito ilustrativen način skuša vzpostavljati kontekste, ki obravnavajo večje zgodbe kot so okoljska kriza, vprašanja o tehnološkem napredku, neenakosti, položaju in odtujenosti posameznika.
Pri seriji gre za raziskovanje in spojitev težko določljivega polja vsakdanjosti s ključnimi vprašanji sodobne družbe. Avtorico zanima kako in kje so elementi obojega spojeni in vezani drug z drugim.
 “S popačenimi in spremenjenimi odsebnimi sencami predmetov ali subjektov ustvarjam neskladje z videnim, kar povzroča neke vrste konflikt oz. trk med videnim in prvotno ovrednotenim. Skozi ponovitev podobe, ki je pravzaprav njena senca, se skozi predrugačenje le-te ustvarja praznina, kar pa nudi polje za preizpraševanje in ponovno ovrednotenje videnega.”
Slikarsko serijo umetnica razvija, dopolnjuje in spreminja že več let. Dela srednjih in večjih formatov so naslikana v tehniki olja na platnu, kasnejša dela pa vključujejo tudi tehniko sitotiska. Večinoma so prisotne enostavne izčiščene kompozicije interierjev ali posameznih elementov/predmetov z rahlo distorzirano perspektivo. V kasnejša dela vpeljuje kratka besedila, ki tudi sama izražajo večpomenskost.
Gre za spoj realističnega momenta z elementom nadrealističnega s pridihom pop-arta.
Ulla Žibert (1988, Trbovlje) je leta 2015 diplomirala iz kiparstva pod mentorstvom prof. Jožeta Baršija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tekom študija je bila Zoisova štipendistka, leta 2007 pa je prejela nagrado za posebne dosežke za nadarjene študente ALUO. Leta 2017 je prejela 1. nagrado/grand prix na 52. Mednarodnem Ex-temporu Piran z delom Naše virtualno. Svoja dela predstavlja na skupinskih in samostojnih razstavah, nazadnje pa je s samostojno razstavo To ni/To je predstavila V Galeriji Simulaker v sklopu  poziva Prva priložnost 2020.
Odpiralni čas Layerjeve hiše
od ponedeljka do petka med 17. in 19.,
v sobotah med 11. in 13.
in po dogovoru.
8. 2. bo ogled razstave možen od 10h do 15h.
Covid 19
Število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost muzejev oziroma galerij končnim uporabnikom, je omejeno na 30 kvadratnih metrov na posameznega uporabnika ali na enega uporabnika, če je poslovni prostor manjši od 30 kvadratnih metrov. V vseh prostorih je nujno vzdrževanje medosebne razdalje vsaj dveh metrov, upoštevanje navodil ekipe Layerjeve hiše in spoštovanje smeri ogleda. V notranjih galerijskih prostorih in zunaj (kjer ni možno zagotavljati medsebojne razdalje dveh metrov) je obvezna nošnja maske.
V dneh po državnem kulturnem prazniku se nam z željo po individualnem ogledu izven odpiralnega časa javite na info@layer.si, kjer se bomo dogovorili za ogled razstav.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila