petek, 13. 11. 2020
- ponedeljek, 30. 11. 2020
Različne lokacije v Kranju, plakatna mesta TAM-TAM
Razstava plakatov
13. - 30. 11. 2020
Več lokacij po Kranju
Umetnost na čakanju predstavlja serije del različnih umetnikov, ki so svojo umetnost želeli pokazati v teh časih. A vsem zana situacija z epidemijo COVID-19 jim je vzela osnovni pogoj - prostor za razstavljanje. Ker pa umetnost vedno išče nove poti, je v globinah strahu, žalosti, negotovosti, mogoče pa tudi upora, našla našla željo po premagovanju ovir in s tem nov medij. Mesto bo spremenila v galerijo. Umetnice in umetniki na čakanju bodo svoja dela predstavili prav v vaši soseski, na vaši ulici, na poti, ko greste do vaše najbližje trgovine. Umetnost nam je blizu, spustili smo jo prav do naših vrat. Ustvarjalnost teži k temu, da je videna, in tudi v novih časih je našla pot, da vam, na edini način, ki ostane, prinese pozitivno dojemanje situacije, razmislek, pobeg ali pa le nasmeh, rdečico na licih. Tokrat na ulici.
Avtorji: Monika Slemc, Božidar Sekulić, Bibi Erjavec, Jernej Žumer, Ulla Žibert in fotografi VIST (Bojan Radin, Nik Erik Neubauer, Bojan Mijatović, Primož Lukežič, Kristijan Bančić, Lara Žitko, Katja Kosmina, Vedran Tomšić, Anže Vrabl, Anja Roj ter skupina ateljeja reklamne in modne fotografije)
Monika Slemc: JOMO.FOMO.YOLO! je serija, v kateri se umetnica poigrava z angleškimi izrazi [JoyOfMissingOut], [FearofMissingOut] in [YouOnlyLiveOnce]. Nujnost prisotnosti na socialnih omrežjih in občutek pripadnosti neki skupnosti – je to najpomembnejša potrditev za umetnika? Kako se ne obremenjevati s stilsko in tematsko umeščenostjo, institucionalnimi zahtevami in konteksti, temveč enostavno v danem trenutku uživati v aktu slikanja, ker to pač lahko.
[V preproste računalniške manipulacije fotografij se vpleta sodobna tehnologija, nastanejo nove podobe na platnu, spoj slikarske tradicije in novih znanj.]
Razstava predvidena v terminu 18. 12. 2020 – 15. 1. 2021, v sklopu skupinske razstave Fin-de-siecle.
Božidar Sekulić: Odplaknjeni / Washed Away: Motivi nas popeljejo v brezskrbno življenje na plaži, v tople, svetle in svobodne trenutke poletja. Bolj kot fotografije opazujemo, bolj se nam dozdeva, da kaj takšnega v realnosti ne obstaja, če je sploh kdaj obstajalo. Tudi voda je odplaknila del spomina.
[Fotografije so prišle v stik z vodo po postopku inovativne tehnike printanja digitalnih fotografij na prosojno folijo.]
Razstava predvidena v terminu 4. – 24. 11. 2020, kot samostojna razstava v galeriji Janez Puhar, Stolp Škrlovec v sklopu novemberskega festivala fotografije Svetlopisani dnevi.
Bibi Erjavec: Portret entropije / Portrait of Entropy je portret vesoljnega nereda – entropije. V “portretih” slutimo nove podobe, meglice dobivajo obrise. V poteku kemijske reakcije se zgodi količina informacij, ki jih ni zmožna procesirati nobena obstoječa naprava.
[Fotografski projekt združuje kemijo in umetnost. Serija kemigramov predstavlja pet minut kemijske reakcije nevtralizacije na fotografskem papirju.]
Razstava predvidena v terminu 3. – 21. 11. 2020, kot samostojna razstava v galeriji Mahlerca v Layerjevih hiši v sklopu novemberskega festivala fotografije Svetlopisani dnevi.
Jernej Žumer: Serija Kolesnice so navdihnjene z veseljem do jezika, besednih iger, metafor, asociacij, pospremljenih z vsebino. So avtorjev družbeno kritični pogled ali naše bivanjske »zagate«, upodobljene na plakatu. So dnevniški impulz na aktualno dogajanje v svetu ali osebnem življenju, nekatere digitalne, druge klasične.
[Karikatura, grafični dizajn, ilustracija]
Razstava predvidena v terminu 24. 11. – 12. 12. 2020, kot samostojna razstava v galeriji Mahlerca v Layerjevih hiši.
Ulla Žibert: ”Senci verjameš, četudi je popolnoma izmišljena” je prvotno slikarska serija, ki osrednjo pozornost namenja vsakdanjim situacijam s potencirano banalno naracijo, vključuje pa pomembno poudarjeno družbeno kritično noto. Vzpostavlja kontekste, ki obravnavajo večje zgodbe kot so okoljska
kriza, vprašanja o napredku tehnologije, neenakosti, položaju in odtujenosti posameznika.
[Slikarstvo]
Razstava predvidena v terminu 24. 11. – 15. 12. 2020, kot samostojna razstava v Layerjevih hiši.
Fotografi oddelka za fotografijo VIST: Študentje fotografije se v seriji poigravajo z različnimi tehnikami in postopki v fotografiji, ki se bodo odkrito ali s tančico skrivnosti odražale v delih, ki jih bodo postavili na ogled v sklopu skupinske razstave.
[Digitalna fotografija]
Razstava predvidena v terminu 3. – 24. 11. 2020, kot skupinska razstava v Galeriji Layerjeve hiše v v sklopu novemberskega festivala fotografije Svetlopisani dnevi.
Sodelujoči študenti: Bojan Radin, Nik Erik Neubauer, Bojan Mijatović, Primož Lukežič, Kristijan Bančić, Lara Žitko, Katja Kosmina, Vedran Tomšić, Anže Vrabl, Anja Roj ter skupina ateljeja reklamne in modne fotografije
Razstava bo v javnem prostoru na plakatnih mestih TAM-TAM predstavljena v treh terminih:
13.11. – 23.11. 2020
17. 11. – 26. 11. 2020
 20. 11. – 30. 11. 2020
Zemljevid točnih lokacij bomo objavljali ob napovedih posameznih sklopov.
Vabilu na ogled razstav na ulici se pridružujeta tudi razstavi Paralelni svetovi Bernarde Conič na Mergentalerjevi ulični galeriji na Tomšičevi ulici in razstava, postavljena v galeriji Na mestu (Gregorčičeva ulica) z utrinki s savskega otoka iz preteklosti ter sedanjosti, ki nagovarjajo prihodnost otoka pod Kranjem.
Vabljeni! Na javne prostore, kjer še vedno ali pa spet domuje umetnost!
Projekt ustvarja Layerjeva hiša / Zavod Carnica, medijsko podprt je s strani TAM-TAM d.o.o.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila