Urška Mazej
torek, 8. 09. 2020
- sobota, 26. 09. 2020
Galerija Mahlerca
Razstava kolaža
Galerija Mahlerca
8. 9.-26. 9. 2020
Odprtje: torek, 8. september, ob 20h
S projektom Kup nadejane stvari želi Urška Mazej povezati kolaž in scenografijo. Primarna motivika v njenem ustvarjanju je prostor, upodabljanje interierja ali eksterierja. Kolaž kot dvodimenzionalno ploskev nadgrajuje s povezujočimi elementi v prostoru na način, da se povezujejo tako, da galerijska stena postane scenografija zase.
Galerija Mahlerca postane popolnoma nov prostor. Tla nas vabijo k plesu, stene nas prigovarjajo, naj v kavarni naročimo novo pijačo, scenografija in objekti pa nas premaknejo v novo dimenzijo. Kje smo? Na odru Ušrke Mazej, slikarke, kolažistke in scenografinje, ki nam v galeriji predstavlja nov svet. Ta svet ni njen. Z vsakim pogledom mimoidočih, z vsakim vstopom nove duše, se spremeni. Je naš svet, skupen prostor, kjer se počutimo kot v filmu. Urška Mazej z razstavo odlično komunicira tudi s prostorom zunaj galerije. Velika okna so kot zaslon, kjer najbolj sramežljivi le opazujejo atmosfero, ki nam jo je naslikala. Umetnica, ki je sodelovala na prvem festivalu kolaža KAOS v Layerjevi hiši leta 2018, na razstavi prikaže svoje poznavanje arhitekturnih in slikarskih načel. Kolaž je postal prostorski asemblaž.
Urška Mazej je leta 2015 zaključila ALUO, smer slikarstvo. Ukvarja se tudi z gledališko in filmsko scenografijo. Za svoje delo je prejela študijski nagradi Priznanje ALUO za odlične študijske dosežke (2010) in Priznanje ALUO za posebne umetniške dosežke (2011), nadalje pa še Nagrado za avtorja do 35. let galerije FO.VI (2013), Častno priznanje žirije XLVIII. Mednarodnega slikarskega ex-tempora v Piranu (2013) in Nagrado za najboljšo scenografijo na 10.REPASSAGE FEST, Srbija (2017). Razstavljala je na številnih skupinskih razstavah, mdr. AKT, PORNOGRAFIJA, KIČ, UMETNOST v Galerija Velenje (2013), pregledni razstavi VIZUALNA UMETNOST V ŠALEŠKI IN ZGORNJI SAVINJSKI DOLINI OD 1975 DO 2015 v Galeriji Velenje in KAOS - FESTIVAL SODOBNEGA KOLAŽA v Layerjevi hiši v Kranju. Samostojne razstave: RAZ-REZ, Muzej na Velenjskem gradu (2013), KOLAŽ, Galerija FO.VI na Ptuju (2014) in INTRA – INTER, Galerija Velenje in Muzej premogovništva Slovenije (2015).

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila