Urška Medved

Urška Medved: Posledice p5 / Consequences p5 [BIEN21]

petek, 1. 10. 2021
- ponedeljek, 1. 11. 2021
Mergentalerjeva ulična galerija
Urška Medved: Posledice p5 / Consequences p5 [BIEN21]
1. 10.-1. 11. 2021
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
Odprtje bo 1. oktobra ob 16h. Pogoj CPT je obvezen.
»Po končanem performansu ostanejo sledi. Sled znoja na tleh, sled mavca, s katerim sem plesala, kri za nohtom palca. In potem? Posledice, snovne in nesnovne.«
Posledice p5 so javnosti predstavljen odgovor na vprašanje, “kaj se zgodi, ko nastopajoči odide?”. V delu avtorica prek sobivanja lastnega telesa in tekstila raziskuje prisotnost in odsotnost performerja v prostoru in času. Posledice p5 je transdisciplinarni projekt, ki skozi obravnavo prostora in časa ter prisotnosti in odsotnosti tvori vez med performativno in vizualno umetnostjo. Ali odsotnost spremeni performans v nekakšno razstavo ali performans brez performerja?
Avtorica se osredotoči na večdisciplinarno povezljivost lastnega telesa s tekstilnim medijem, na razmerje med živim in neživim ter njuno sobivanje. V procesu nastali tekstilni objekti po njenem odhodu ostanejo, njihova snovnost se po odhodu ne spremeni, a beležijo avtoričin obstoj pred časom njenega odhoda. Čas pred določenim začetkom. So sledi, ki ostanejo. Posledice p5 želijo doseči transformacijo performativne umetnosti, ki jo zaznamujeta minljivost in neponovljivost ter jo tako prestaviti v področje vizualne umetnosti, ki dovoljuje bivanje v prostoru in času. Toda kje, če sploh, se izrisuje meja med njima? Delo skuša odgovoriti na vsa zgoraj našteta vprašanja. Posledice p5 so hkrati fotodokumentacija predhodnih projektov s skupnim naslovom Posledice.
Urška Medved je mlada multidisciplinarna umetnica, ki je svojo umetniško pot začela v kulturnem društvu Qulenium. S svojimi solo in skupinskimi deli se je in se predstavlja na domačih in tujih tleh. Zaključila je dodiplomski študij Oblikovanja tekstila in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti. Tekom študija je odšla na študijsko izmenjavo, kjer je začela raziskovati povezljivost uprizoritvene in tekstilne umetnosti. V preteklih letih je izvedla štiri večje projekte na tem področju, Home Sweet Home (2018, Švedska), Leteči Horizonti (2019, Slovenija, Indija), Sledi (2020, Slovenija) in Posledice (2021, Slovenija). Trenutno dela in ustvarja v KUD-u Qulenium Ljubljana.
Več o Bienalu tekstilne umetnosti BIEN najdete na tej povezavi.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila