Urška Medved

SLEDI

ponedeljek, 7. 09. 2020
- sreda, 30. 09. 2020
Medprostor (projektni prostor/hiša med teraso Layerjeve hiše in Stolpom Škrlovec)
Projekt Sledi je vez med performativno in vizualno umetnostjo.
Po zaključenem gibalnem performansu ostanejo sledi. Sled znoja na tleh, sled mavca, s katerim sem plesala, kri za nohtom palca, v katerega sem se udarila. Nato publika odide. Ostanejo le tiste male sledi v mislih ljudi, ki počasi zbledijo.
V projektu Sledi želi umetnica Urška Medved te trenutke ujeti in jih popeljati dlje. Performativno umetnost, katere specifičnost je njena minljivost in neponovljivost, narediti brezčasno in ji podaljšati trajanje. Prikazati, kako lahko performans opazujemo iz drugega zornega kota, kako se njegov razvoj ne ustavi z aplavzom in odhodom iz odra, temveč se razvija naprej. Njegov duh se prelije v objekte. Ostane v sledeh, ki se transformirajo v sliko, instalacijo …
Urška Medved je mlada umetnica, ki je svojo performativno pot začela pri rosnih štirih letih v KD Qulenium pod budnim očesom Saše Lončar. Ustvarila je več solo in skupinskih del ter z njimi gostovala na slovenskih in tujih odrih. Zaključuje Naravoslovno tehniško fakulteto, smeri oblikovanja tekstila in oblačil. Na Švedskem je začela z raziskovanjem povezovanja performativnega giba in tekstine ter vizualne umetnosti. Svoja dela je razstavljala na več skupinskih razstavah. Z delom Home Sweet Home se je predstavila na natečaju mladih umetnikov Olge Birkefelts v Bengsforshu in prejela prvo nagrado. Lansko leto je ustvarila projekt Leteči Horizonti, in z njim potovala od Cankarjevega Doma, preko Tovarne Rog do mednarodnega festivala RICF v Delhiju. Trenutno deluje in ustvarja na več področjih v KUD-u Qulenium Ljubljana.
Projekt je začela razvijati in predstavlja del diplomske naloge s smeri oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete pod mentorstvom prof. Katje Burger Kovič. V končni izvedbi je nastal v produkciji KUD Qulenium Ljubljana, koprodukciji KD Qulenium in sodelovanju Layerjeve hiše ter bil podprt s strani JSRSKD.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila