Vesna Štih
četrtek, 10. 04. 2014

Vabljeni na otvoritev razstave grafik Vesne Štih, ki bo v galeriji Layerjeve hiše v četrtek, 10. aprila 2014, ob 19. uri. Otvoritev bodo z glasbeno točko pospremili učenci Glasbene šole Kranj.

Razstava bo na ogled do 3. maja.

Vesna Štih je oblikovalka in umetnica, ki se bo v hiši Layer predstavila s štirimi opusi grafik v tehniki globokega tiska. V svojih grafikah raziskuje prvine in možnosti tehnike, nasprotja statike in gibanja ter jih vpleta v subtilni razpon nenehnega nemira in nasprotij v končno harmonijo. Prizori iz življenja in mišljenja, kot jih poimenuje avtorica, so predmet obravnave, združeni v štirih serijah: BranjevkeŽeleznica in ptičiZemlja in Misli.

Vesna Štih – biografija

Vesna Štih je univ. dipl. oblikovalka tekstilij in oblačil. Dodatno se je izobraževala na Accademia internazionale d`alta mode e d`arte del costume Koefia v Rimu in svoja dela, večinoma na področju oblikovanja tekstilij in industrijskega oblikovanja, razstavlja ter predstavlja po svetu in v Sloveniji in je soustanoviteljica blagovne znamke BelaBela, s katero se je predstavljala od 2009-2012. Za svoje ustvarjanje je bila večkrat tudi nagrajena (nagrado četrtletja Društva oblikovalcev Slovenije za skupinsko razstavo „Moč niti“v Alzaškem muzeju Husseren Wesserling, Francija l. 2010; nagrado za dobro zasnovo „Bubble basket“ na Bienalu industrijskega oblikovanja BIO 22, Slovenija, l. 2010; nagrado za krpanko „Friends 1“ na 7th European Patchwork Meeting Saint-Marie-aux-Mines, Francija l. 2001 ter nagrada za kolekcijo oblačil »Belo mesto«, Mittelmoda premio, Gorica, Italija l.1997 ). Z grafiko se je začela ukvarjati leta 2006, tehnike globokega tiska se je učila pri prof. Bojanu Kovačiču v okviru delavnic v ljubljanski Narodni galeriji med leti 2006 – 2011.

Mehkoba in prefinjenost

Vesna Štih izkazuje posebno naklonjenost do grafike in do elementarnih likovnih znakov. Likovni znaki ji omogočajo prefinjeno govorico in raziskovanje novih likovnih razsežnosti. Iskanje ustrezne komunikacije med elementi likovnih prvin ustvarjalki omogočajo raziskovanje med kaosom in organiziranim redom, harmonijo, preprostostjo motiva in likovno čistostjo. Premišljena belina, ki je vedno prisotna na grafičnem listu, omogoča gledalcu, da likovni motiv samostojno razvija dalje v svoj lastni svet domišljije. V ustvarjalnosti Vesne Štih je omejen list papirja tisti prostor, kjer je mogoče sanjati. Sanjati o svetu, ki ga je moč izraziti le z likovno govorico in posebnim občutkom za prefinjene grafične tehnike, ki jih avtorica še kako dobro uporablja in povezuje v celostni okvir lastne likovne izpovednosti.

Ana Pečnik

Ana Pečnik (1986, Celje) je diplomirala iz likovne pedagogike v Ljubljani. Zaposlena je kot profesorica likovne teorije in umetnostne zgodovine na Gimnaziji Celje – Center. Zaključuje magistrski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer slikarstvo (grafika), pri prof. Suhyju.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila