Maria Vittoria Trovato

Veliko popotovanje / Grand Tour

petek, 1. 03. 2019
| 17:00
Galerija Na mestu

Veliko popotovanje / Grand Tour

Fotografska razstava

Galerija Na mestu

  1. 3. - 30. 3. 2019

Odprtje razstave: 1. marec 2019, ob 17h

Galeriji Na mestu bo tokrat na ogled serija fotografij Italijanke Marie Vittorie Trovato Veliko popotovanje / Grand Tour z glavnim motivom, ki sporoča, da vse poti vodijo v Kranj. Ena najboljših evropskih dokumentarnih fotografinj Kranj v svojih delih predstavlja kot simbol Centralne Evrope.

Zakaj potujemo? Zakaj zamenjamo udobje in varnost domačega ognjišča z neznanim in nepričakovanim? Kaj iščemo, ko gremo daleč stran od kraja, ki ga tako zelo dobro poznamo in od ljudi, ki jim zaupamo? Je to čista radovednost ali samo skušamo ugotoviti, kaj nas dela podobne in kaj različne ter kakšne posledice je pustila genetika, kultura, družba ali vzgoja? Medtem ko so podobnosti med nami oprijemljive in se z njimi lahko hitro poistovetimo, so razlike trn v peti za raziskovanje. Kljub temu, da so fotografije Marie Vittorie Trovato posnete na različnih koncih sveta, od pobočij vulkana Etne na Siciliji, preko natrpanih plaž na Baliju, starodavne palače v Ragusi, do ceste v Portu, ki se kopa v magični mesečini, nam pokažejo nekaj unikatnega in originalnega, namreč to, da imamo do fotografije vsi zelo podoben odnos. Vsi ljudje, ki jih je srečevala na svojih popotovanjih od Berlina do Kranja, od prostranih pobočij na podeželju v Alenteju do opustošenih gričev v Kalabriji, so bili vedno sumničavi in radovedni kaj bo fotografija sporočala in prinesla. Morda strah pred tem, da lahko samo ena fotografija pokaže kdo smo in ne kar želimo postati? Fotografija ne kaže naših sanj, projektov, strahu, dvomov. Kaže našo sedanjost, nikoli preteklosti ali prihodnosti. Na koncu koncev morda ravno zato potujemo. Da bi lažje razumeli, kam bo šla naša pot.

Maria Vittoria Trovato je ena izmed najpomembnejših dokumentarnih fotografinj v Evropi. Njen resnično raznolik in kompleksen umetniški opus daje jasno sporočilo: radovednost in pristen interes za ljudi in zgodbe, ki jih najde, večinoma po naključju. Rojena je v Caltagironu na Siciliji, odraščala pa je v obalnem mestu Gela, kjer je iz svoje sobe vsak dan lahko opazovala hitro rastoč petrokemijski industrijski obrat, ki je njeno mesto spreobrnil v simboličen primer okoljske katastrofe. V Cataniji, mestu zaznamovanem z vulkanom Etna, je dokončala univerzitetni študij in se kmalu potem preselila v Milano in nato še v New York, kjer je nadaljevala študij fotografije na Magnumu. Tam je začela razvijati poseben čut za pripovedovanje zgodb in opazovanje. Burno prečenja Atlantika na tovorni ladji od Buenos Airesa do Hamburga, predsedniška kampanja v Peruju, ledolomilka na Švedskem in živahni preiskovalni oddelek miamijske policije, so zgodbe, preko katerih se je njen pristop k fotografiji razvil v radoveden, a nevsiljiv in preprost vpogled v življenja ljudi, ki jih je srečala. Pred kratkim se je po osmih letih bivanja v Berlinu vrnila na rodno Sicilijo in na vsakem družinskem obisku v Geli lahko iz svoje otroške sobice še vedno opazuje visoke dimnike tovarn. S fotoaparatom na rami po celem svetu nadaljuje Grand Tour.

 

Grand Tour sta kurirala João Vilela Geraldo in Zala Orel v sodelovanju z Layerjevo hišo. Grand Tour je del treh razstavnih projektov pod skupnim imenom Vse poti vodijo v Rim, dve reki v Kranj / All roads lead to Rome, two rivers lead to Kranj.

Galerijo Na mestu omogočata Mestna občina Kranj in TAM-TAM Inštitut.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila