petek, 16. 09. 2016
Stolp Škrlovec

Vabljeni na voden ogled po razstavi Grafiti na Slovenskem med drugo svetovno vojno.

Vodi: Helena Konda

Vodenje je brezplačno.

Med drugo svetovno vojno se je na Slovenskem pojavilo na tisoče odporniških grafitov, ki jih štejemo za prve slovenske sodobne grafite. Prevladovali so napisni in simbolni grafiti s politično vsebino. Grafitirali pa niso le odporniki - napisi na stenah so bili tudi politično nevtralni ali pa naklonjeni okupatorju.

Razstava prvič sistematično in kronološko prikazuje, kako so se na Slovenskem med drugo svetovno vojno pojavljali politični grafiti in druge ulične tehnike različnih družbenih akterjev. Žal ne obstaja veliko fotografij odporniških grafitov, ker je bilo tudi njihovo fotografiranje strogo prepovedano. Fotografije, ki obstajajo, so zato toliko bolj dragocen zapis časa in dokaz o pogumnih aktivistih in aktivistkah, ki so posredno in neposredno artikulirali kulturno identiteto na celotnem slovenskem ozemlju.

Helena Konda raziskuje grafite v Ljubljani že več kot 20 let v obliki različnih dejavnosti: 1998 do 2008 – Ljubljanski grafiti (prva tradicionalna grafitarska delavnica v Ljubljani), 2000 – svetovanje pri organiziranju grafitarskega festivala Suburban Cakes, 2004 – svetovanje pri pripravi razstave Grafitarji v MGLC, 2006 - organizacija šole grafitiranja s kolektivnom ZEK in CSD Ljubljana - Šiška. Po izobrazbi je univ. dipl. ekon., grafite pa preučuje v okviru podiplomskega študija etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Razstavo pripravljamo v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila