Alja Krofl

Vrbano

petek, 6. 05. 2022
Galerija Stolpa Škrlovec
Prostorska postavitev
6. 5.-4. 6. 2022
Galerija Stolpa Škrlovec
Umetnica Alja Krofl se v šestkotni galeriji najbolj umetniškega obrambnega stolpa kranjskega srednjeveškega obzidja - Stolpa Škrlovec, predstavlja z razstavo t. i. zemeljske umetnosti (land art) z naslovom Vrbano.
Vrbano prinaša inovativen pogled na vprašanje, kako osvežiti urbane prostore z zelenimi skulpturami, razstaviti umetniško delo iz naravnih materialov, oživiti galerije in trge z zelenečimi organskimi kipi. Projekt umetnice Alje Krofl je zastavljen kot večplastna, večdimenzionalna in več materialna postavitev. Preplet naravnih skulptur iz vrbja v kombinaciji s slikami objekti, risbami in fotografijami, ki nastanejo v naravi, je torej živ preplet materialov, tehnik in umetniških del. Kjer se eno konča, se drugo nadaljuje, ciklično dopolnjuje. Postavitev iz posameznih umetniških del, kjer je vsako delo pomemben člen enovite postavitve obenem lahko obstaja samostojno.
Proces nastajanja del ima izvor v čutnih vzgibih, ki jih doživljamo, ko ustvarjamo in se igramo z naravo, ko se podamo v svet umetnosti. Ideja se porodi v sanjah, v svetu kolektivnega nezavednega, tam kjer se vsi srečamo in kjer skupno sanjamo. Tam spoznavamo bistvo biti, zakonitosti naravnega reda, tam se učimo gledati naravo in čutiti z njo, utripati v enakem ritmu, v ritmu narave, v naravnem ritmu. Umetniško delo, ki je končna manifestacija omenjenega, je neskončen pretok energije med naravo, čutili telesa in ustvarjalno gesto. Preko zaznav (vidnih, slušnih, otipnih) obiskovalca razstave uči sobivati, soustvarjati, sočutiti.
Alja Krofl (1984), akademska slikarka. Že več kot 15 let delujem na področju umetnosti - slikarstva, scenografije, kiparstva, grafike, oblikovanja, ilustracije, lutkarstva in pedagogike – doživljajska pedagogika, likovna terapija. Od leta 2008 je članica Zavoda MARS Maribor in Društva Velenjski raziskovalni studio Venera.

FB dogodek

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila