ZAKLJUČNI KULINARIČNO-KERAMIČNI DAN
Sobota, 20. 4.
Glavni trg Kranj
Zaključni dogodek festivala s kulinarično ponudbo
10.00-14.00 @ Glavni trg
Na Glavnem trgu bomo razstavili vse izdelke, izdelane tekom festivala keramike. Skupaj bomo barvali keramične izdelke in organizirali delavnice za mimoidoče. V sklopu zaključnega dogodka bomo spoznavali podbreško potico, česnovo posmoduljo in kranjske štruklje. V času dogodka bodo potekale spremljevalne delavnice za otroke z mentorico Natašo Almajer.
Delavnice za otroke z Natašo Almajer
10.00- 14.00 @ Glavni trg
Gozdna Galerija Brat Škrat, delavnica
11.00-17.00 @ Kanjon Kokre
Gozdna Galerija Brat Škrat, odprtje razstave
17.00 @ Kanjon Kokre
Odprtje razstave gozdnih skulptur v Galeriji Brat Škrat, ki so nastajali na delavnicah Anne Rose Tomšič Jacobs. / V sklopu projekta Mutunk
Peka keramičnih izdelkov v Raketi
18.00-20.00 @ Glavni trg
Raketa je peč na drva, ki jo po navdihu zgradi keramik David Almajer iz Flamma art studia. Predstavil bo visokotemperaturno žganje na drva, njegov izziv pa bo najhitrejši dvig temperature do 1000°C v eni uri. Končna temperatura preko 1300°C bo odvisna od zunanjih vplivov (vreme, veter, drva…). Za glasbo bo skrbel Drejc Pogačnik.
Pridružite se nam kroginkrog ognja!
Podbreška potica v Vatikanu in v Kranju – na veliko soboto podbreška potica roma v Vatikan, okušali pa jo bomo tudi v Kranju ob zaključku festivala keramike Kranj.
Ne orehi, suho sadje je nova hrana za bogove. Podbreška potica je s svojo originalnostjo že navdušila evropske poslance v Strasbourgu, na velikonočno soboto pa se bo s potico iz sadnega nadeva sladkal sam papež. Podbreška potica na Veliko noč namreč roma v Vatikan. Pristno znanje in receptura iz samih lokalnih sestavin – potico sestavlja od 17 kar 12 podbreških sestavin – bodo v soboto okušali tudi obiskovalci Kranja. Ob zaključku keramičnega festivala Kroginkrog bo na kranjskem glavnem trgu dišalo. Tri jedi iz lokalnih sestavin, ki jih ni brez keramične tradicije, poudarjajo tudi pomen ohranjanja kulturne dediščine Gorenjske.
Podbreška potica, blejska posmodulja in kranjski štruklji so tri gorenjske specialitete, ki združujejo kulinarično in keramično tradicijo. Podbreška potica mora biti pečena v posebnem keramičnem potičniku, kranjski štruklji v lončeni posodi, česnova posmodulja pa bo v Kranju 20. aprila pečena v posebni premični keramični peči.
Toplo vabljeni!