Zaključni razstavni dogodek [Zelena koreNit]

sobota, 25. 05. 2019
| 18:00
Layerjeva hiša

Zaključni razstavni dogodek  [Zelena koreNit]

Layerjeva hiša

Sobota, 25. maj, od 18h dalje

18.00: Modni eksperiment: Razstava sodobnega nakita na živih modelih

Galerija Mahlerca

Ob zaključku razstave Zelena koreNit se bodo predstavile oblikovalka modnih frizur, vizažistka in oblikovalka nakita. Klavdija Urbanec Šlibar (Frizerski salon Myth) in vizažistka Saša Godejša (I-makeup) bosta pred občinstvom prikazali postopek modnega oblikovanja pričeske in ličenja. Skupaj z oblikovalko nakita Natašo Druškovič bodo predstavile svoje kreacije na živih modelih.

19.00: Tea Vidmar: Vokalni performans

Terasa Layerjeve hiše

Tea Vidmar bo s solo vokalnim nastopom glasno in igrivo zaključila majski razstavni program. V solo nastopu Tea raziskuje izrazne možnosti glasu in pevskih tehnik ter se poigrava z ljudskim izročilom in sodobnimi vokalnimi interpretacijami. Gledališko dramatičnost prepleta s humorjem, z občinstvom pa ustvarja namišljene dialoge.

Rada se prepušča glasu, da jo pelje v brezmejnost svetov, ki se med petjem sproti gradi. Pri svojem glasbenem snovanju se predvsem naslanja na zvočnost glasu in njegove različne oblike. Svojo izkušnjo improvizacije v uličnem gledališču, utemljeno na navdihu, ki ga črpa iz okolja, poskuša prenesti v polje glasbene improvizacije, zato se pri svojem glasbenem snovanju naslanja tudi na okolico in zvoke, ki jo obdajajo. Ti zvoki lahko postanejo inspirativni material, s katerim preustvari novo glasovno pokrajino. Med nastopom raziskuje trenutnost glasu in povezanost z okoljem. Njen vokalni izraz izhaja iz različnih glasbenih tehnik (tako klasično petje kakor jazz, tako ljudsko petje kakor vplivi drugih kultur). Njen vokal je igriv, poleg tega pa med svojimi solističnimi nastopi rada uporabi koncertino (anglo koncertina z 20 tipkami), vrečke, odpadni material, drobna zvočila in igračke, kar vse ji služi za podlago k sprotnemu snovanju.

Tea Vidmar ustvarja na področju uličnega gledališča, glasbe in vokalnih performansov. Ima status samozaposlene v kulturi kot performerka in pedagoginja. Na Šoli za sodobno uprizoritveno in ulično umetnost (ŠUGLA), ki deluje pod okriljem Gledališča Ane Monro (GAM), kot mentorica poučuje gledališko prezenco glasu. V GAM tudi igra. Za navrh izvaja razne samostojne (Vilala) ali skupinske vokalno-gledališke performanse (Baabure, Vindauga) in nastope improvizirane glasbe (Word in my world). Kot vokalistka je sodelovala z glasbenimi skupinami (Positive illusion, Skarabej, duo Aritmija, Širom …), organizacijami na polju sodobne improvizirane in eksperimentalne glasbe (KUD Mreža,CONA) in javnimi zavodi (Prešernovo gledališče Kranj, Slovensko narodno gledališče Nova gorica in Stalno Slovensko gledališče Trst), nastopala pa je tudi z več domačimi in tujimi glasbenicami, glasbeniki (Samo Kutin, Ana Kravanja, Andrej Fon, Nino Mureškič, Tena Novak Vincek, Ivan Marincel, Damir Prica Kafka, Roko Crnić idr.).

Zaključni razstavni dogodek je zaključek majskega programa Layerjeve hiše Zelena koreNit.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila