Jernej Kejžar

Zbiraš nalepke od banan?

četrtek, 17. 08. 2017
- sobota, 2. 09. 2017
Galerija Mahlerca

Spremljevalni dogodek: predstavitev ulične poslastice Banana-Dog v petek, 1. 9., od 18. do 20. ure na Tomšičevi ulici

Jerneja Kejžarja od leta 2009 zaposljuje hobi, ki je v marsikaterem pogledu povezan s poklicem, to je zbiranje nalepk od banan. Kot oblikovalca ga je pritegnila pestrost in raznolikost brandov in motivov na nalepkah, občutek za detajle pa mu pomaga pri iskanju minimalnih razlik med na videz enakimi nalepkami. Do danes je zbral že skoraj 1400 različnih nalepk, ki jih je moč videti na spletni strani www.banane.si. V galeriji Mahlerca v Layerjevi hiši bo prvič javnosti obelodanil zbirko v obliki oblikovalske razstave naslovljene ”Zbiraš nalepke od banan?”. Na njej bo predstavil specifike in zanimivosti zbiranja nalepk, nekaj avtorskih oblikovalskih eksponatov povezanih z nalepkami, kot osrednji element razstave pa bo viseč šop banan, polepljen s priložnostnimi derby nalepkami.

Ob razstavi ne moremo mimo kulturnega fenomena zbirateljstva, ki je sled neke dobe, ki je morda več ni. Znamke, kovanci, prtički, starine, še posebej so cenjeni izdelki z napako, ki postanejo unikatni, vse to, se zdi, je v današnjem fragmentiranem svetu odveč. Zbirateljstvo je obsesija, je kopičenje in je čudaško. Tega nihče več ne počne! In prav zato je strast Jerneja Kejžarja toliko bolj eksotična, inovativna in zabavna. Kot oblikovalska dela pa so nalepke od banan prava banalizacija visoko cenjene branže oblikovanja, designa in uporabnih umetnosti. Prikupno trapaste serije in enostavni motivi so izjemni že zato, ker ne sledijo ikeizaciji in pinterestizaciji naše družbe. Analogno dokumetiranje teh oblikovalskih artefaktov je tako le še korak stran, da ga začnejo visoko ceniti vsi, od raziskovalcev kulturne dediščine do pripadnikov trendovskih kast.

Jernej Kejžar (Kranj, 1989) je grafično oblikovanje študiral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Deloval je v več oblikovalskih studiih, zadnje čase pa se uveljavlja kot freelancer. Zmagal je na nekaj natečajih (dvakrat za priložnostne kovance Banke Slovenije), z letošnjim letom je postal tudi asistent na ALUO.

Video animacija: Anika Dziewior Pavlin

Banane: Rastoder, d.o.o.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila