Zelena koreNit, predavanja

sreda, 8. 05. 2019
Layerjeva hiša

 ❉ ╮Zelena koreNit, predavanja ╰ ❉ ╮

Češnjev vrt, Medprostor Layerjeve hiše in Stolp Škrlovec

srede: 8. 5., 15. 5., 22. 5., 29. 5. in torek, 21. 5.

Sodelujoči: Marjeta Keršič Svetel, Miklavž Komelj, Matevž Jeran, Špela Vehar, Daša Keber in Slovensko vegansko društvo

Cikel predavanj kritično prevprašuje na človeka osrediščeno sodobno družbo megapotrošništva, spektakla in odtujenosti. Preko vračanja k temeljem naravnega reda, skozi umetnost in konkretne predloge za trajnostni razvoj in prehrano prenašajo sporočilo o nujnosti razmisleka človekovega despotskega odnosa do narave, živali in sočloveka ter prinašajo možnost alternative sveta, v katerem se bo človek spet lahko vključil v krožnost bivanja. Predavanja so brezplačna, vodi jih Ana Žunič.

sreda, 8. 5., ob 18. uri @ Češnjev vrt (v primeru dežja Stolp Škrlovec)

Marjeta Keršič Svetel: Mitološka bitja – varuhi naravnega reda v našem ljudskem izročilu

V davni preteklosti so ljudje živeli v tesni povezanosti z naravo, njeno dobroto ali uničujočo moč pa so poosebljala poganska božanstva, bajeslovna bitja, čarobne živali, demoni, vile in velikani. Naravo so ljudje cenili in spoštovali. Zemlja je bila velika mater, nebo in vode so bili veliki očetje. Bili so zakon in sodnik ljudem. Še vedno so vse to pa čeprav je sodobni človek v svetu potrošništva, tehnologije, betona in jekla pozabil na naravo ter ustvaril družbo tveganja, v kateri se nam na način bumeranga vračajo številne nevarnosti v obliki okoljskih katastrof.
Na predavanju se bomo zato vračali k našim pozabljenim temeljem, odkrivali mitološka bitja, ki jih poznamo v ljudskem izročilu ter so bila zadolžena za varovanje naravnega reda. Govorili bomo o indoevropski boginji narave, Zlatorogu, zmajih, zelenih možeh in medvedu oziroma medvedki.

sreda, 15. 5., ob 18. uri @ Medprostor

Daša Keber: Živeli so

Na fotografijah razstave so ujeti zadnji trenutki živali, pripeljane v klavnice po Sloveniji v sklopu akcij imenovanih “Vigil” ali “Biti priča” pod okriljem organizacije Save Movement Slovenija. Gre za miroljuben shod, kjer aktivisti spremljajo živali na poti v zakol, se od njih poslovijo ter jim nudijo nekaj trenutkov sočutja in ljubezni. Prav tako delijo njihove zgodbe in slike njihovih obrazov ter tako širši javnosti pokažejo posameznike, ki so ponavadi skriti za zidovi.
Daša o svojih fotografijah, ki vračajo obličje najbolj nevidnim živalim, pravi: »Ljudem želim pokazati njihove obraze, jim dati priložnost, da jim pogledajo v oči. Da so ti posamezniki končno videni, da je njihov obstoj na Zemlji ovekovečen. Da ne odidejo neopaženi, kot da sploh ne bi obstajali.«
Daša Keber je grafična oblikovalka, ustvarjalka in aktivistka za pravice živali. Je tudi organizatorka Škofja Loka Animal Save, ki je eno od poglavij Save Movement organizacije v Sloveniji.

sreda, 15. 5., ob 19. uri @ Stolp Škrlovec

Špela Vehar: Od prehranske zmede do samozavesti

Sedeč življenjski slog in zablode v prehrani so nas pripeljale do tam, kjer na žalost smo: do družbe slabega zdravja in še slabše prihodnosti. Na predavanju bomo razbijali zakoreninjene prehranske mite ter razkrivali tesno povezavo med izbiro hrane v vsakdanjem življenju, pomanjkanjem energije in vitalnosti ter kroničnimi boleznimi modernega časa.
Špela Vehar je svetovalka za celostno rastlinsko prehrano. Samoiniciativno raziskuje področje prehrane ter preko blogov, vlogov in mnogih projektov ljudem pomaga do zdravja in vitkosti.

torek, 21. 5., ob 19. uri @ Stolp Škrlovec

Film Okja + Svet prihodnost, po filmu pogovor s Slovenskim veganskim društvom

Skupaj s Slovenskim veganskim društvom bomo pretresali ustaljene norme družbe in se dotaknili možnosti drugačnega sveta prihodnosti v smeri razširjanja etičnih principov, redefinicije pravic nečloveških živali in človekovega odnosa do njih.

sreda, 22. 5., ob 19. uri @ Stolp Škrlovec

Matevž Jeran: Nova trajnostna prehranska politika

Varne meje zmogljivosti našega planeta smo ljudje presegli na naslednjih štirih področjih: 1) raba tal, 2) upad biotske raznovrstnosti in porušeno stanje ekosistemov, 3) porušena dušikov in fosforjev krog, 4) podnebne spremembe. Povprečen Evropejec varne meje zmogljivosti našega planeta obremenjuje bolj kot povprečen prebivalec sveta, saj živimo nadpovprečno udobno – smo nadpovprečno razvajeni.
Predavanje se bo osredotočalo na problematike živinoreje, užitne odpadne hrane, uvažanje krme in hrane, komunalnih odpadkov in fosilnih goriv: Kaj najbolj ogroža trajnostni razvoj Slovenije in čemu se odgovorni organi pozabljajo posvečati?
Matevž Jeran magister inženir prehrane, soavtor odprtega pisma vladi, ki poziva h konkretnim spremembam na področju trajnostno zasnovane prehranske politike.

sreda, 29. 5., ob 19. uri @ Češnjev vrt (v primeru dežja Stolp Škrlovec]

Miklavž Komelj: Odnos do živali v poeziji Jureta Detele

Detelova poezija in filozofija sta že v takratnem družbenem kontekstu močno presegala ekološko poezijo in moralne nastavke človekovega odnosa do živali, k razširjanju etičnih principov pa nas pozivata tudi danes. Pogovor se bo tako dotikal “bitij iz tujih svetov”, kritike naturalizacije nasilja in animalistične etike.

╰ ❉ ╮

Predavanja so del programa Zelena koreNit

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila