ŽIVLJENJE V ENEM DNEVU

petek, 11. 03. 2022
Stolp Škrlovec

Premiera v petek, 11. 3. 2022 ob 19.30

Stolp Škrlovec

Gledališka skupina Dramatikon JSKD OI Kranj

ŽIVLJENJE V ENEM DNEVU
REŽIJA: Ajdin Huzejrović
DRAMATURGIJA: Miloš Lazarević
SCENOGRAFIJA IN KOSTUMOGRAFIJA: Atelje DnA
OBLIKOVANJE ZVOKA IN SVETLOBE: Marko Koren
ASISTENTKI DRAMATURGIJE IN REŽIJE: Pika Pauletić in Neža Verdonik
LIKOVNA PODOBA: Daša Zupan
IGRAJO: Juta Gašperšič, Lovro Kolbl, Zehra Mehić, Petar Petkovski, Metka Rauter, Taja Starc, Teo Ukmar,  Neža Verdonik, Tadeja Zgaga
PREMIERA: 11. 3. ob 19. 30
PRVA PONOVITEV: 12. 3. OB 19.30
DRUGA PONOVITEV: 14. 3. OB 19.30
TRETJA PONOVITEV 15. 3. OB 19.30
= lokacija za premiero in vse ponovitve = Stolp Škrlovec
CENA VSTOPNICE: 10€
Rezervcacija vstopnic: oi.kranj@jskd.si
Vstopnice je možno prevzeti in kupiti pol ure pred pričetkom predstave pred vhodom v Stolp Škrlovec.
Kdo se boji življenja?
Pri predstavi Življenje v enem dnevu, ki je nastala pod okriljem JSKD OI Kranj, je temeljno vprašanje, ki si ga moramo zastaviti: Živeti ali zgolj preživeti?
Predstava v ospredje postavi tri ženske: pisateljico Virginijo Woolf (1941), gospodinjo Liso Smith (1959) in urednico literarnega časopisa Clarisso Rodwell (1991). Vse tri ženske, vsaka v svojem obdobju, predstavljene s kratkimi prizori, nam naslikajo celo svoje življenje v enem dnevu, od zajtrka do večerje.  Junakinje tako spremljamo same, obkrožene z moškimi njihovih življenj in s prijateljicami. Skozi vsakdanja dejanja: zajtrk, pitje kave, kosilo, večerje, sprehoda, pa doživljajo celo svoje življenje, in skozi en dan, "nesejo vso svojo prtljago". Včasih so ženske živele obdane z ljubeznijo moških, ki jih je utesnjevala, danes ženske ljubijo moške, ki niso sposobne ljubiti nazaj. Izhod iz začaranega kroga sta smrt ali pobeg. Ali  je ženska sposobna storiti nekaj povsem drugega? Je naloga nas ljudi živeti, ali zgolj preživeti? Smo na svetu zato, da bi ljubili druge in pri tem pozabili na sebe, ali smo ljudje sebična bitja, ki bomo na prvo mesto postavili sebe iz nuje po lagodju in preživetju? Prirejamo najbolj nore zabave; zapuščamo družine, da bi živeli sami. Trudimo se pisati knjige, ki nikoli ne bodo spremenile sveta, kljub našim talentom in trudu, kljub našim najbolj ekstravagandnim upanjem. Živimo naša življenja, počnemo kar želimo in potem ... Zaspimo.  Tako preposto je vse. Skok skozi okno, utopitev, preveč tablet ... Včasih je samo nesreča tista. Največkrat umirajo ljudje zaradi bolezni, tiste dovolj srečne pobere čas. Vedno ostaja tolažba. Ura sem, ura tja in tista ura, ko se zdi, da so vse možnosti proti nam, pa vendar mine tudi ta ura, ki nam potem da vse, kar smo si kadarkoli želeli in predstavljali. V tej uri pa se vsi ( razen otrok), zavedamo, da bodo sledile ure, temnejše in težje. In kljub temu ljubimo hrup mesta, ljubimo jutra in upamo. Predvsem to - upamo. Bogve zakaj je tako.
Režiser Ajdin Huzejrović
ŽIVLJENJEPIS
Ajdin Huzejrović se je rodil 10. 9. 1992 v Kranju. Otroštvo je preživel v Preddvoru, kjer je obiskoval osnovno šolo Matije Valjavca. Kasneje je obiskoval in leta 2012 maturiral na Gimnaziji Kranj, kjer je skupaj s prof. Barbaro Logar vodil Gledališko skupino Gimnazije Kranj. Po končani srednji šoli se je vpisal na filozofsko fakulteto v Ljubljani, na študij primerjalne književnosti in literarne teorije..Od leta 2012 do 2017 je umetniško vodil Mladinski oder Kranj.  Pot ga je kasneje vodila v Beograd na Novo akademiji umetnosti, kjer je študiral gledališko režijo, pod mentorstvom režiserja Ljubiše Ristića. Piše tudi pesmi in dramska besedila (Sandrin, Mi, otroci generacije fix, Lahko noč družina, Moje ime je Marko, Življenje v enem dnevu).
REŽIJE
2019 S. Pavček: Na valovih, You trupa Beograd
2018 B. Nušić: Ožaloščena družina, You trupa Beograd
2018 D. Meheik: Jerihinska roža, You trupa Beograd
2017 Ajshil Oresteja, Mladinski oder Kranj in Nova akadmeija umetnosti, Beograd
2017 D. Meheik Jerihonska roža, Garaža teater Beograd
2016 L. N. Tolstoj Ana Karenina, Mladinski oder Kranj
2016 A. Strindberg Gospodična Julija, Mladinski oder Kranj
2015 B. M. Coltes Roberto Zucco, Mladinski oder Kranj
2015 Saša Pavček Arija, Mladinski oder Kranj
2014 Ajdin Huzejrović Mi, otroci generacije fiks, Mladinski oder Kranj
2014 Sarah Kane Psihoza 4.48, Mladinski oder Kranj
2014 W. Shakespeare Hamlet, Mladinski oder Kranj
2013 Evald Flisar Nora Nora, Mladinski oder Kranj
2013 Žarko Petan Pet Pepelk, Mladinski oder Kranj
2013 Slavko Grum Dogodek v mestu Gogi, Mladinski oder Kranj

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila