Emma Sofia: I will cry here a little bit

Hibridna razstava

Emma Sofia
2 aprila, 2021
do 29 aprila, 2021
Mergentalerjeva ulična galerija Layerjeve hiše in TAM-TAMa
Dihajmo počasi!

Latvijska tekstilna umetnica Emma Sofia se aprila na ulici in na spletu predstavlja z dvema projektoma, ki sta naslovljena “I will cry here a little bit” (Tu bom še malo jokala) in “Addiction to everything” (Odvisnost od vsega). Nagovarja nas z vzklikom “Dihajmo počasi!”.

V teh nenavadnih časih skrivamo v naši družbi in tudi svetu številne skrite težave, vendar o njih ne želimo govoriti, ker mislimo, da to ni potrebno. Vendar je. Dela Emme Sofie prikazuje skrita čustva o vseh vrstah odvisnosti. Od najbolj znanih – alkohola, mamil, zlorabe, samokritike pa tudi do samozanikanja, do ideje, da si lahko ustvarimo možnosti boljšega življenja.

Njeni neizgovorjeni občutki opisujejo problem zadušitve in resničnih tegob. Medtem ko so njene roke polno zasedene z ustvarjanjem, se lahko svobodno izrazi o teh temah. Izgubljenim dušam ne more izraziti sožalja, čuti pa, da lahko o njih (in njim) govori v svojih tapiserijah. Njen jezik so gibanje prstov, izrazi in občutki. 

Verjame, da bi morali vedno razkriti svoja čustva, ne glede na vse. Le tako bi se pravilno spopadli sami s seboj. Sodobno življenje od nas zahteva veliko več, kot mu lahko ponujamo. Toda v tem krogu življenja se še vedno borimo za uspeh. Da bi polno zaživeli, moramo ozavestiti pozabljeno življenje brez odvisnosti in se nehati dušiti.

Emma Sofia je latvijska sodobna tekstilna in vizualna umetnica, ki se ukvarja s tkanjem, tiskanjem in slikanjem. Zanima jo narava, človeško vedenje in odnosi med ljudmi v razdrobljenem post-digitalnem svetu. Da bi izrazila svoja čustva in razmišljanja o vprašanjih v naši družbi, tke zgodbe. Njena umetniška dela velikih formatov želijo pritegniti občinstvo in ljudi nagovoriti, naj prenehajo razmišljati o možnih preprekah.

Emma Sofia je diplomirala na šoli za oblikovanje in umetnost v Rigi na Latvijski umetniški akademiji, študirala v tujini na Norveškem na Univerzi v Bergnu, na Fakulteti za likovno umetnost, glasbo in oblikovanje ter na Šoli za oblikovanje na Politehnični univerzi v Hongkongu. Trenutno študira na magistrskem programu na oddelku za slikanje na Latvijski umetniški akademiji.

Emma je razstavljala na samostojnih in več skupinskih razstavah v Latviji, Litvi, Švedski, Norveški, Belorusiji, Sloveniji in ZDA, prejela je nagrade, nominacije in priznanja. Njena dela so v zbirki latvijskega LOTO, Upītes Cultural Space in Muzeju dekorativne umetnosti in oblikovanja, pa tudi v Nemčiji, Ameriki in Latviji.

Play Video
Play Video