Novo staro: sodobne interpretacije preteklosti

reDiscover Delavnica

20 junija, 2023
do 21 junija, 2023
Layerjeva hiša
Iz Turčije se nam bo pridružila izr. prof. dr. Ayşe E. COŞKUN na dvodnevni delavnici oblikovanja

Smo partnerji novega projekta imenovanega reDiscover. Skupaj s petimi partnerji želimo tradicionalne obrti približati mladim sodobnim oblikovalcem z inovativnimi pristopi. Evropsko tradicionalno znanje je neporabljen kulturni vir, ki lahko učinkovito podpira strokovni razvoj in izpolnitev mladih umetnikov. Prva faza projekta je organizacija medkulturnih delavnic za študente, kjer sodelujemo s SŠOF in SIC Ljubljana.

Iz Istanbula se nam bo pridružila doktorica Ayşe E. Coşkun na dvodnevni delavnici, 20. in 21. junija v Kranju. Je industrijska oblikovalka, akademska in raziskovalna sodelavka, ki se zanima za stare tradicije in nove tehnike oblikovanja.

INFORMACIJE O DELAVNICI

Novo staro: sodobne interpretacije preteklosti

Doc. dr. Ayşe E. Coşkun Univerza Kadir Has, Fakulteta za umetnost in oblikovanje, Istanbul, Turčija Oddelek za industrijsko oblikovanje

Kultura je sestavljena iz naučenih vzorcev mišljenja in vedenja, ki so značilni za določeno skupnost. Kultura vključuje verovanja, vrednote, jezik, politično organizacijo in gospodarsko dejavnost, pa tudi tehnologijo, umetnost in materialno kulturo. Blago je predmet, ki ga je mogoče prosto kupiti in prodati prek tržnega gospodarstva. Vsi predmeti (tudi surovine) so kulturni artefakti v smislu, da je povpraševanje po njih kulturno konstruirano. Delavnica se osredotoča na konceptualizacijo tradicionalnih dobrin glede na njihove proizvodne tehnike, oblikovalske lastnosti, simbolno vrednost, kontekstualni pomen in vsakodnevne funkcije.

Udeleženci se bodo osredotočili na interpretacijo določenih tradicionalnih proizvodnih tehnik, oblikovalskih spretnosti in vzorcev kateregakoli proizvodnega procesa, ki odraža edinstven, avtentičen vizualni jezik, bodisi oblike, vzorca, okrasnega elementa, teksture itd. Udeleženci se bodo razdelili v pare. Raziskali bodo tradicionalno delo in izvedli terenske raziskave, opazovali in dokumentirali proizvodni / oblikovalski proces. Po tej fazi se pričakuje, da bodo prišli do novih idej, konceptov analizirane tehnike ter predlagali nove jezike izdelkov za sodobno vsakdanjost.

-

datum: 20. in 21. 6. od 10.00 do 16.00

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in je za udeležence brezplačna. Sprejeto bo omejeno število udeležencev. Udeleženci morajo biti stari od 16 do 21 let. Za prijave pišite na rezervacije@layer.si.

Doc. dr. Ayşe E. COŞKUN

Produktna oblikovalka, akademičarka in raziskovalka. Od leta 2000 predava, raziskuje in izvaja projekte ter delavnice na področju industrijskega produktnega oblikovanja v Istanbulu. Leta 1997 je diplomirala iz industrijskega produktnega oblikovanja na Fakulteti za likovne umetnosti na Univerzi Marmara (Istanbul). Leta 1998 je magistrirala iz oblikovanja na Domus Academy v Milanu, Italija, s svojim magistrskim projektom na temo Strateško oblikovanje – Korporativne vizije – z Marcom Susanijem in Emiliom Genovesijem. Med magistrskim programom na Domus Academy se je udeležila različnih delavnic in projektov na različnih področjih oblikovanja, kjer je tudi prejela nagrado za oblikovanje. Od leta 1999 do 2001 je delala kot oblikovalka v različnih projektih na področju oblikovanja korporativne identitete v Istanbulu za različna podjetja. Leta 2003 je magistrirala iz programa za industrijsko produktno oblikovanje na Univerzi Marmara (Istanbul), z nalogo, ki se osredotoča na naslov Potreba in oblikovanje, da bi uskladila oblikovalske rešitve, ki jih izvajajo njihovi uporabniki, še posebej za primere v Istanbulu. Leta 2009 je doktorirala s svojo disertacijo z naslovom: “Industrijsko oblikovanje kot dodana vrednost in globalna konkurenčnost turškega nakitnega sektorja v 21. stoletju. Modelna predloga s sklicevanjem na model ‘Narejeno v Italiji’ ” na Fakulteti za likovne umetnosti Mimar Sinan (Istanbul), Program za industrijsko produktno oblikovanje na Inštitutu za znanost in tehnologijo. Po tem, ko je izvedla raziskovalni projekt post-doktorskega izobraževanja, financiran s strani TÜBİTAK (znanstveni in tehnološki raziskovalni svet Turčije), z naslovom: “Povezave med ročnimi obrti, oblikovanjem in inovacijami kot vir kreativnih gospodarstev in kot del nesnovne dediščine: ‘Živi ljudski zakladi’ Velikega bazarja v Istanbulu.“, je ustvarila proizvodni inventar obrtnikov nakita zadnje generacije. Njeni raziskovalni interesi so oblikovalski management, oblikovalsko vodena inovacija, ročne obrti in oblikovanje, kulturna dediščina, kreativna gospodarstva, oblikovanje nakita, pravo in oblikovanje.

Prikazna fotografija: Ogrlica Beşi Bir Yerde, 2012

Oblikovalka: Ela Cindoruk