G-U-M-E

Interaktivna modularna instalacija

Avtomobilske gume, preja, prevodni sukanec, zvočno odzivno vezje
2,5 x 2,5 x 2,5 m
Lavoslava Benčić, Nejc Stupan
Medprostor
Interaktivna instalacija

Struktura interaktivne modularne instalacije G-U-M-E je zasnovana parametrično in vsaka izmed komponent je edinstveno glasbeno in vizualno umetniško delo. Interaktivna modularna instalacija G-U-M-E zagotavlja obiskovalcem prostor odprtega scenarija, ki ga lahko vsak posameznik sam ali v paru spremeni tako, da s pomočjo dotikanja pametnih materialov in elektronike ustvari/ta svojo različico zvočnega prostora.

 

 

Ljudje v mestu so običajno “zaciklani” v svoje rutine… vedno znova hodijo po istih poteh. Da bi zmotili te rutine in usmerili pozornost prebivalcev Kranja na bogato gumarsko in tekstilno dediščino, v prihodnosti predlagamo urbano intervencijo – paviljon G-U-M-E (glasba-umetnost-materialnost-elektronika). Človeške izkušnje v grajenih prostorih ne temeljijo le na fizičnih omejitvah, temveč so multisenzorične in nanje vplivajo nematerialne lastnosti, ki jih omenjene komponente dajejo prostoru, kot so npr. tekstura, vonj, zvok, osvetlitev, temperatura in druge (Pallasmaa, 2011). Arhitektura torej lahko komunicira s svojimi uporabniki in vpliva na njihovo prostorsko izkušnjo s pomočjo svojih fizičnih komponent, preseže statičnost, nespremenljivost in nepremičnost in neslišnost ter postane dinamična in aktivna.

Glavni cilj takšne intervencije je spremeniti urbani prostor, ki ga ljudje vsak dan uporabljajo na način, da se bodo za trenutek ustavili in o dediščini in prihodnosti premislili v luči novih tehnologij za boljši jutri.

 

Lavoslava Benčić, MA MUP, intermedijska umetnica, kuratorka in pedagoginja, samozaposlena v kulturi in visokošolska predavateljica multimedijske produkcije.

Že vrsto let raziskuje in razvija novomedijske tehnologije in prispeva na področju oblikovanja in izvajanja avtorskih novomedijskih projektov in dogodkov na mednarodni ravni, sodeluje na znanstvenih ter strokovnih srečanjih s področja novih medijev ter intermedijske umetnosti. Uveljavila se je tudi kot mentorica na delavnicah in seminarjih hibridnih ter raziskovalnih umetnostnih praks doma in v tujini.

Nejc Stupan, UN tekst. ing., rokodelski mojster, oblikovalec predmetov in restavrator.

Poznavalec rokodelskih tehnik, ki s prepletanjem različnih materialov in modernejših tehnologij povezuje tradicionalne obrti s sodobnimi znanji in spretnostmi. Ustvarjalec izobraževalnih delavnic iz področja oblikovanja kamna, tekstilne manufakture in pametnih tekstilij.

 

Produkcija: Layerjeva hiša