Zala Hrastar (SI): Sprehod med spomini

Preplet barv, tekstur, zvoka in besede

Oblačilna kolekcija 4 silhuet, tekstilna knjiga, odpadni tekstil
1.5 x 5 m
Zala Hrastar
26 maja, 2021
do 14 avgusta, 2021
Layerjeva hiša
Mentorice: prof. Marija Jenko, doc. mag. Katja Burger Kovič, asist. Arijana Gadžijev / Oblikovanje tekstilij in oblačil, Oddelek za tekstilstvo, grafiko in oblikovanje, Naravoslovnotehniška fakulteta, Univerza v Ljubljani / 2020/2021

Navdihnjena po vzoru družine Pirc, njihovih portretih in delovanju v družbi, se je avtorica ozrla v svoj ožji družinski krog. Sprehodila se je med svojimi spomini, listala knjigo življenja in življenja svojih staršev. Kdo so, od kod prihajajo, kam gredo? Ugotovila je, da so si podobni – zavzeti, vztrajni, delavni in kreativni. Sprehod med spomini predstavlja preplet barv, tekstur, zvoka in besede. Je izraz hvaležnosti za vse kar je bilo in za vse kar še pride. Je družina; popolna v svoji nepopolnosti.
Iz odpadnih tkanin, odrezkov pletiv in starih puloverjev, mehke bombažne plahte iz prejšnjega stoletja, ostankov, ki nastanejo pri pletenju nogavic, in odpadnih zaves je poustvarila nove strukture, teksture in tkanine. Tekstilije predstavljajo portrete in kolaže čustev. Avtorica verjame, da se vsak dan oblikujemo, razvijamo, spreminjamo in nadgrajujemo. Se učimo in rastemo. Razstavo spremlja kolekcija 4 silhuet in EP štirih avtorskih skladb. Vizualno jih dopolnjuje tekstilna knjiga.

Zala Hrastar je leta 2020 diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, trenutno pa obiskuje 1. letnik magistrskega študija Oblikovanja tekstilij in oblačil. Tekom študija se je predstavljala na Ljubljanskem tednu mode, na največjem tekstilnem sejmu Heimtextil v Frankfurtu, bila je tudi finalistka natečaja STYLO 2019 v Kopru.

Sodelujoči: Aljaž Hrastar, Nejc Podobnik (soustvarjanje glasbe)


Foto:
Maša Pirc / BIEN 2021