BIEN 2023: Sonce

Bienale tekstilne umetnosti BIEN 2023 povezuje štiri slovenska mesta, Kranj, Škofjo Loko, Jesenice in Novo Gorico. Letošnja osrednja tema umetniškega dogodka je “sonce”. Mit, legenda, sveto. Tisto, ki ustvarja senco. Ključen element našega propada in preživetja. Energija in vir. Razlog za druženje, srečanje, skupnostno ustvarjanje s tekstilom. Umetnost in skupnost. Ustvarjanje pomenov in praks tekstilne kulture, v kateri sta ponavljanje in trajanje neločljivo povezana koncepta. Vabimo vas, da raziščete počasno umetnost.

Naj vam bodo razstave bienala v navdih in opomin. Umetniški projekti raziskujejo nevarnosti, ki jih prinaša naraščajoča okoljska in podnebna kriza, poudarjajo pa tudi prijetne lastnosti toplote, rasti in omogočanja, ki izvirajo iz naše najsvetlejše zvezde, edine, ki jo vidimo podnevi. Odrast in rast, končni posledici našega ambivalentnega odnosa do sonca, sta v ospredju razmislekov razstavnih projektov, delavnic, pogovorov in dogodkov.

Naj vam sije.

BIEN je preprost.

O trajnosti, dediščini in ohranjanju razmišljajo BIENovi umetniki in kuratorji s pomočjo tekstila in zaradi tekstila. Združujejo se v projektih, ki ozaveščajo o krožnem gospodarstvu, kulturni dediščini in okoljskih vprašanjih.

BIEN

  • spodbuja interdisciplinarno umetniško povezovanje s projekti in rezidencami,
  • predstavlja dela mednarodnih in domačih umetnikov, s posebnim poudarkom na najboljših delih aktualne domače in mednarodne študentske produkcije, ter
  • razume, da je prihodnost umetnosti tudi v javnem in digitalnem prostoru.

BIEN je pobuda Zavoda Carnica iz Kranja, ki bienale organizira skupaj z Naravoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani in Fakultete za dizajn, pridružene članice Univerze na Primorskem