Filmski večer: Zadnji in prvi ljudje

Stolp Škrlovec
Četrtek, 4. 8., ob 21.00

Vstop prost

Jóhann Jóhannsson I Islandija I 2020 I 71 min I filmski esej
V angleščini s slovenskimi podnapisi

Zgodba
Jóhann Jóhannsson, priznani islandski glasbenik in avtor filmske glasbe, je z vizionarsko distopičnim avdiovizualnim esejem Zadnji in prvi ljudje ustvaril prodoren in liričen razmislek o koncu človeštva, spoj skoraj nezemeljske glasbe in zvočne steze z monumentalnimi 16-milimetrskimi posnetki spomenikov iz bivše Jugoslavije.

Gre za spoj fikcije in dokumentaristike, meditativno delo o minljivosti človeštva in njegovi zapuščini. Pripoved, odlomke iz istoimenskega znanstvenofantastičnega romana Olafa Stapledona, vodi glas Tilde Swinton.

Iz prve roke
»Nikogar drugega si nisem predstavljal. Želel sem, da bi njena pripoved zvenela kot nenavadno akademsko predavanje, obarvano z melanholično liriko, ki jo je prebral avtoritativni glas iz prihodnosti.« – Jóhann Jóhannsson (režiser) o glasu Tilde Swinton, ki vodi njegov film.

Kritika
»Hipnotično preteče razpoloženje, ki subtilno preveva film, v glavnem izhaja tudi iz glasbe, ki jo je Jóhannsson ustvaril v sodelovanju s skladateljem in zvočnim umetnikom Yairom Elazarom Glotmanom. Glasba dodatno poudarja strahospoštovanje, ki ga vzbujajo spomeniki, in jih ovija s svojim razvlečenim temačnim zvenom. Spoj vseh elementov filma je fascinanten kolaž, ki gledalca posrka v kontemplacijo o obstoju, razkroju in koncu naših dni.« – Pina Gabrijan (MMC RTV SLO)