KURATORJI FESTIVALA KAOS 2024

Avtor dela na fotografiji: Sean Lee (UK) – You Are the Wall (Galerija Na mestu)

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Adrijan Praznik deluje kot slikar, kurator in producent. Leta 2016 je diplomiral iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. V letih 2017–2018 je obiskoval Šolo za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti. Od leta februarja 2020 do novembra 2023 je deloval kot umetniški vodja in kurator Galerije Simulaker v Novem mestu. Kot umetnik je sodeloval na številnih razstavah doma in v tujini, med drugim na pregledni razstavi slikarstva Čas brez nedolžnosti v Moderni galeriji (2019, Ljubljana), na skupinski razstavi Naslednjih 21 dni bo ključnih v Galeriji Škuc (2021, Ljubljana), na mednarodno priznanem umetniškem sejmu viennacontemporary (2021, Dunaj) in na samostojnih razstavah –WHERE OUR HEARTS HAVE LED US… v Zvezdnem ateljeju MGLC Švicarije (2022, Ljubljana), BACK TO NORMAL! v Ravnikar Gallery Space (2022, Ljubljana), Modra obzorja v Palači Cukarna (2023, Ljubljana) idr. Kot kurator in producent je sooblikoval razstavo konSekvence v ljubljanski galeriji Cukrarna (2023), ki je nastala v sklopu projekta konS ≡ Platforma. Od septembra 2023 deluje kot umetniški vodja in kurator Zavoda 2^32. Na festivalu KAOS 2024 kurira skupinsko razstavo Govoriti z besedami drugega / Pet pristopov h kolažu v Galeriji Janez Puhar – Stolp Škrlovec.

IG: instagram.com/adrijan_praznik

Foto: Katja Galjot

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

María Elisa Quiaro je vsestranska vizualna umetnica, rojena v Venezueli. Prihaja iz družine, v kateri se prepletajo korenine mnogih kultur. Živela je tudi v Združenih državah Amerike in v Veliki Britaniji, trenutno dela in živi v Nemčiji. Po diplomi iz grafičnega oblikovanja je študirala tudi novinarstvo in umetnost. Quiaro pravi, da je življenje dobesedno kolaž. Najraje se umetniško izraža preko kolaža, tudi preko asemblaža, keramike in slikanja. Že od leta 2015 ima kolaž v njenem življenju posebno mesto, njena dela pa so bila objavljena v knjigah in revijah v Avstraliji, ZDA, Španiji, Italiji in Angliji, kjer je tudi razstavljala. Na festivalu KAOS 2024 kurira razstavo Miniature: Medprostori.

IG: https://www.instagram.com/mariaelisa.quiaro/

Foto: arhiv avtorice

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Les Jones and Molly Campbell sta ustvarjalna ekipa revije Contemporary Collage Magazine. Sta oče in hči, ki obožujeta kolaž in revije ter sta navdušena nad izdajo publikacije, ki slavi in promovira kolaž v vseh njegovih oblikah. Leta 2021 sta izdala revijo Contemporary Collage Magazine in vse od takrat sta vsakič znova presenečena, koliko umetnic in umetnikov po vsem svetu ustvarja neverjetna dela z uporabo kolaža kot umetniškega medija. Tako je nastalo tudi sodelovanje s Festivalom KAOS. Kot vsak drug medij lahko tudi kolaž ustvari dela, ki so lepa, pretresljiva, humorna, spodbujajo drugačno razmišljanje, včasih so celo šokantna. Les in Molly pravita, da izziv kuriranja razstave samo petnajstih del ni bil lahek. Izbrala sta umetnice in umetnike, katerih dela so bila predstavljena v reviji in katerih pristopi so se s širokim naborom stilov, pristopov in interpretacij dobro ujemali s temo lestošnjega festivala KAOS Pod površjem. Umetniški dvojec Contemporary Collage Magazine kurira razstavo na ulični galeriji v središču Kranja, pred Mestno knjižnico Kranj, poimenovano Galerija Na mestu.

WEB: https://www.contemporarycollagemagazine.com/

Foto: CC

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Andrej Štular je ustvarjalec, ki je dejaven na različnih umetniških področjih. Pri njem se dokaj enakovredno prepletajo področja ilustracije in stripa, slikarstva, kiparstva, fotografije in filma ter oblikovanja lutk in scenografij. Razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in sodeluje na mednarodnih festivalih (Avstrija, Avstralija, Belgija, Bosna, Češka, Finska, Francija, Grčija, Hrvaška, Italija, Indonezija, Kazahstan, Koreja, Latvija, Makedonija, Portugalska, Srbija, Švedska, Tajska, Turčija, Tunizija …). Izdal je pet samostojnih stripovskih albumov: Ostri ritmi (s: Srečko Kosovel, 2021), Medved (2019), Kronike (2015), Bežimo, svet se podira! (2014), Živa sem (2011), Kompost (2008), Lustri (2000). Za svoja dela je prejel več nagrad. Na festivalu KAOS 2024 skupaj z Marušo Štibelj kurira skupinsko razstavo digitalnih kolažov v kleti Mestne hiše v Kranju z naslovom Pod površjem.

WEB: http://www.andrejstular.net/

Foto: arhiv avtorja

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Martina Marenčič se je po Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, smer Grafično oblikovanje, vpisala na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo in jo zaključila pod mentorstvom prof. Matjaža Počivavška in doc. mag. Jureta Smoleta. Kot samozaposlena v kulturi, kiparka, je delala na področjih kiparstva, izdelave rekvizitov in scenografij za gledališče, film in televizijo ter izdelavi uporabne keramike. Je članica likovnih društev v Sloveniji in na Hrvaškem, predsednica umetniškega sveta Likovnega društva Kranj, umetniška vodja Mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj-ZDSLU in strokovna sodelavka Gorenjskega muzeja. Zadnjih 20 let aktivno deluje na področju kulture, o čemer priča velik nabor razstav, gledaliških predstav in performansov tako doma kot v tujini. Trenutno živi in ustvarja v Kranju. Na festivalu KAOS 2024 kurira razstavo v Mali Galeriji v centru mesta Kranja.

IG: https://www.instagram.com/martinamarencic

Foto: Mitja Bokun

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Maruša Štibelj je diplomirala iz likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti Univerze v Ljubljani. Svoja dela razstavlja na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Leta 2018 je na Salonu lepih umetnosti v Parizu prejela nagrado žirije za delo »Chronically late«. Snov za kolaže išče v starih revijah in časopisih, odpadnih conah in pozabljenih prosotrih. Iz drobcev starih zgodb ustvarja nova razmerja, v katerih problematizira najrazličnejša vprašanja odnosov: med ljudmi, med spoloma, odnos družbe do posameznika in obratno – manipulativno močjo posameznika in njen vpliv na okolico. Nenehno poskuša širiti meje kolaža kot samozadostnega medija in pri tem ohranja originalni spekter barv, ki ga material poseduje. Je članica ZDSLU in Likovnega društva Kranj ter umetniška vodja festivala sodobnega kolaža KAOS. Živi in ustvarja v Kranju. Brez nje ne bi bilo letošnjega festivala (in vseh prejšnjih). <3

IG: https://www.instagram.com/marusastibelj_collage/

Foto: Maša Pirc / Layerjeva hiša / KAOS 2022

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Razstavo dijakinj in dijakov Srednje šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, ki bo na ogled v prostorih Kavarne Layer, so mentorirale in izbrale za razstavo profesorice in mentorice: Veronika Vesel Potočnik, Meta Šolar in Kaja Urh.