Angelca (2019)

Susana Blasco

Nekdanja Podrtina, Poštna ulica 3a, Kranj
Zahvala: Gazi Pajaziti
Produkcija: Zavod Carnica 
Foto: Ksaver Šinkar

Španska umetnica Susana Blasco se v delu svojega ustvarjanja posveča arhivskim fotografijam, na katerih so portreti žensk. Do danes je poleg kranjske poslikala še 5 sten v Španiji (Zaragoza in Bilbao), in sicer je v svojem značilnem slogu s pomočjo tehnike kolaža upodobila znane in neznane ženske 20. stoletja. V Kranju je na Poštni ulici na ogled njen kolaž velikega formata s portretom Angelce Hlebce.

Angelca Hlebce (* 7. 5. 1922, Stražišče pri Kranju, † 18. 10. 2005, Ljubljana) je slovenska gledališka in filmska igralka. Bila je članica Prešernovega gledališča med letoma 1945 in 1956, Slovenskega ljudskega gledališča do leta 1961, nato SNG Drame Ljubljana. Leta 1975 je prejela zlato areno za stransko žensko vlogo v filmu Strah na Puljskem filmskem festivalu. Še posebej prepričljiva je bila prav v filmih Franceta Štiglica, kjer je odigrala vloge Temnikarice v Baladi o trobenti in oblaku, babice Pečanke v Tistega lepega dne in matere v Praznovanju pomladi. Zid, na katerem lahko občudujemo kolaž z Angelco Hlebce v glavni vlogi, se je nekoč držal hiše, ki so jo podrli ob gradnji kokrškega mostu. Še danes se prostor, kjer je hiša nekoč stala, imenuje Podrtina. V njej je svoje otroštvo preživel France Štiglic. Prostor je tako postal obeležje kranjski filmski dediščini.

Susana Blasco

Rojena leta 1972 v Španiji. Grafična oblikovalka, ilustratorka in kolažistka. Vse delo, tako grafično kot umetniško, izraža močno simbolično moč s poudarkom na konceptu. Vsako delo je izgovor za eksperimentiranje, mešanje in ustvarjanje novega. Večkrat kot začetni material za svoje projekte uporablja stare fotografije, ki jih nabira na uličnih marketih, in najdene predmete. Posebno navezanost čuti tudi do geometrije fragmentacije, ponavljanja in specifične kromatske palete med belo in oker. Po tem, ko je živela v različnih mestih po svetu, se je ustalila v Bilbau, kjer si je uredila svoj studio in domovanje. Leta 2017 je prejela nagrado Graffica za njena dela v tehniki kolaža. Nadaljuje s povezovanjem ilustratorskega in grafičnega dela z umetniškim pridihom, ki ga nenehno razvija. Poučuje na delavnicah in predava na konferencah.

https://www.instagram.com/descalza/