Gorski in morski zini

Gorski in morski zini / Mountain and sea zines
Galerija Mahlerca
28. 6.–13. 8. 2019

Galerija SKC Reka, Hrvaška
3. 9.–15. 9. 2019

Kolaž v zinu

Aleksandra Sikora (PL), Ana Vodušek (SI), Anita Kos (HR), Barbara Jedraszko (PL), Brina Meze Petrič SI), Carlo F. Pietrasanta (IT), Kosmo Nauty (CZ), Marta Janik (PL), Mateja Rusak (HR), slakko (SI), Sunčana Brkulj (HR), Tatjana Kotnik (SI), Tinka Volarič (SI)

Kuratorja: Urška Alič (SI), Bruno Butorac (HR)

Redko zares razmišljamo, kaj nam pomeni preživet dan na morju ali v gorah. Dokler zunaj ne dežuje ali pritiska mraz in se večino časa zadržujemo v notranjih prostorih: takrat se zavemo povezanosti z naravo, občutka pripadnosti, sprejemanja in svobode, ki nam jo dasta ti dve okolji.

Modrine in sivine je bila moja prva misel v pričakovanju prispelih del na javni poziv k prispevanju umetniških publikacij, t.i. zinov, na temo morja in gora. Že prvi pogled na prispela dela pa mi je široko odprl usta.

Lahko bi vedela: kolaž je vedno nabit oseben izraz. Mogoče je včasih še težje sestaviti sliko, ker je potrebno nekaj iznajdljivosti in potrpežljivosti, da najdemo prave podobe. Nato pa posameznim podobam dodelimo nov pomen, ko jih izločimo iz prvotnega konteksta – najdenim figuram domišljije dodamo dekorativno ozadje, črto, enačbo, čipko … in ustvarimo novo umetnino.

Zine zaznamujejo inovativni pristopi: digitalne sestavljanke in analogni detajli, dopolnitve, različne tiskarske tehnike. Zgodovinske mitološke figure, skice iz priročnikov, osebne fotografije, črno-bele podobe in detajli pokrajin, struktur; konceptualno zasnovane zgodbe in posamezne razglednice, raziskovanja. Zdi se, da kolažiranje doživlja živahen preporod ali pa pravzaprav nikoli ni zares izgubilo svoje moči. Hkrati pa na nek način predstavlja univerzalen jezik: dela so pripotovala iz naše širše okolice, pa se vseeno zdi, da bi lahko nastala tu. Ali kjerkoli drugje.

Urška Alič