Andraž Polič: Kirka na Jadranu

torek, 1. 03. 2022
“Odisejada” po Jadranu od Trsta do Dubrovnika za vse ljubitelje lepote in iskalce svobode

Štirinajsta zbirka avtorja pesmi Andraža Poliča z naslovom Kirka na Jadranu je bila izdana pod okriljem Layerjeve založbe na Prešernov dan 2022. Zbirka je svojevrstno vračanje v preteklost: na svetlo prihaja v pesnikovem rojstnem mestu in upesnjuje »odisejado« po Jadranu od Trsta do Dubrovnika v času in prostoru, ki je poznan tako mladim kot starim ljubiteljem lepote in iskalcem svobode.

Andraž Polič (1972) pesnik, glasbenik, skladatelj in igralec je dobitnik pesniške nagrade Fanny Haussmann (2018) in Premio Cromons (2019); muzicira v skupini Hamlet Express, živi in deluje v Pragi ter Ljubljani.

_ _ _ _ _

V pesmi Lastovo prinese odrešitev prav pesem.

Piratsko gnezdo na vrhu otoka.
Kot lastovke lovimo veter.
Ko je sidro globoko na dnu,
iščemo cesto v skrivnost lepote.
Hodimo s pogledom na zvezde,
ker želje se utrinjajo kot koraki.
Na obzidju vasice zagledam jutro
današnje pesmi.

Pisec spremne besede Peter Semolič poudarja, da zbirka Kirka na Jadranu tematizira pesništvo samo, sklicujoč se na Bataillevo misel o poeziji kot obliki erotizma. Tako v pesmih ne gre brez ljubezenskih in čutno nazornih metafor, pesnik pa še vedno hrani v svoji skrinji ljubezenska pisma iz preteklosti. Kot eno izmed takih je mogoče brati drugo pesem iz cikla o Kornatih. Pod palubo se stisneva in prisluhneva plivkanju morja.

Zelo sva si blizu ... 
Z rahlim dotikom bi lahko slekel prihodnost.
Toda veter je skrivnostno zamrl.
Zdaj nosiva skupno preteklost na sidru,
ki v globini drži najino posteljo,
da naju ne odnesejo sanjski tokovi.
A sanje zamujajo in pluje se na sever.
Ko se zbudim, sem sam in vrvi so že zložene.

Kirka na Jadranu je poleg knjižne izdaje predstavljena še na zgoščenki v interpretaciji igralca Primoža Pirnata in ob glasbi Andraža Poliča. Ta posebna poslastica za ljubitelje Poličeve poezije, glasbe, morja tudi v tem primeru ponuja, da podoživijo pesnikova potovanja. Predvsem tista notranja. In se potopijo v svoja lastna. To pa pritiče globoko občuteni poeziji, kar Kirka na Jadranu vsekakor je.

  • RTVslo, Cvetka Bevc, Program Ars | 26. julij 2022

_ _ _ _ _

Knjižna zbirka je na voljo v Kavarni Layer. Cena je 15 €. Lahko jo naročite na e-naslovu info@layer.si. Poštnino plača naslovnik.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila