Artist talk: Nevena Aleksovski, Maja Babič Košir, Iva Tratnik

sobota, 8. 06. 2024
| 19:00
- sobota, 8. 06. 2024
| 20:30
Layerjeva hiša

Na sobotnem pogovoru se nam bodo pridružile tri umetnice, ki s svojimi deli sodelujejo na razstavi Govoriti z besedami drugega v Galeriji Janez Puhar - Stolp Škrlovec v sklopu letošnjega festivala KAOS. Razpravljali bomo o kolažu, vsakdanjostih, temami, ki ostajajo pod površjem, umetnosti, položaju umetnika, kaosu...

Iva Tratnik je akademska slikarka, ki je leta 2006 diplomirala in leta 2012 magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, danes pa se kot samozaposlena v kulturi preizkuša in uveljavlja v različnih umetniških praksah, tako doma kot v tujini. Leta 2015 kot ena izbranih ustvarjalk zastopa Slovenijo na milanskem Expu. Ustvarja velika oljna in akrilna platna, kolaže, portrete, skulpture, tekstilije, risbe in instalacije v različnih medijih, najraje iz recikliranih materialov. Vse pogosteje nastopa v performansih in butoh/sodobnih plesnih predstavah, v katere včasih poseže tudi kot scenografka in kostumografka.

Nevena Aleksovski je diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, leta 2014 pa magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Aktivna je na področjih risbe, slikarstva, ilustracije, umetniških fanzinov in umetnostne pedagogike. V Galeriji Škuc vodi pedagoški program in aktivno sodeluje z Galerijo Alkatraz pri pripravi, vodenju in organizaciji projektov za otroke in mladino. Je soorganizatorka umetniškega festivala recikliranja in DIY kulture Reciklart ter organizatorka ustvarjalno-izobraževalnega projekta za mlade Zinkubator. Večkrat je razstavljala samostojno in sodelovala pri skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Ilustrirala je zbirko poezije Ljubica Rolanda Barthesa (2015) pesnice Ane Makuc, ki je bila leta 2016 nagrajena z Veronikino nagrado.

Maja Babič Košir je diplomirala in magistrirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Po zaključeni akademski poti je študij nadaljevala z izpopolnjevanjem kreativne ilustracije in vizualne komunikacije na EINA University School of Design and Art v Barceloni. Njen intuitivni ustvarjalni proces, ki temelji na kontemplativnih, introspektivnih načelih, črpa iz osebne zgodovine in okolice ter prevaja notranje izkušnje v vizualno prepričljivo pripoved. Večdimenzionalnost, dosežena s plastenjem materialov v instalacijah, izziva dekorativnost, ki odraža njeno ozadje v sodobnem kiparstvu. Njena praksa služi kot transformativni arhiv, zajema nepopolnosti, raziskuje plastičnost in čutne razsežnosti recikliranih materialov, ki jih najdemo v bogatih in dobro ohranjenih družinskih arhivih. Aktivno sodeluje na mednarodnih sejmih in razstavah sodobne umetnosti, svoje delo predstavlja na uveljavljenih prizoriščih. Prejela je več nagrad in priznanj, njena dela pa hranijo v različnih zasebnih in javnih zbirkah.

 

Vstop je prost!

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila