Andreja Kranjec, Anita Indihar Dimic, Anne Tassel, Katarina Caserman, Monika Plemen, Nežka Zamar, Petja Novak, Rebeka Petrovčič, Rok Horvat

Fin-de-siècle #III

petek, 20. 12. 2019
- sobota, 11. 01. 2020
Galerija Layerjeve hiše in Stolpa Škrlovec

Skupina slovenskih umetnikov nas vpeljuje v svoje raziskovalne umetniške projekte. Avtorji in avtorice pripadajo isti umetniški generaciji, saj so svoje umetniško izobraževanje v celoti ali delno zaključili v zadnjih štirih letih. V njihovih delih, ki nas nagovarjajo s slik, grafik, videa in prostorskih postavitev, so pogosti konceptualni premisleki, iskanje odnosa med avtorjem in delom, resnice, subjekta in raziskovanja telesa. Reprezentacije pomenov, ki jih lahko beremo v delih, nas približajo doživljanju umetniškega notanjega sveta.

Vabljeni k raziskovanju sodobne slovenske umetnosti!

Avtorji in avtorice:

Andreja Kranjec (1989) je magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje iz smeri Video in novi mediji, deluje na področju videa, slikarstva, fotografije in filma. Do sedaj ima za sabo že več samostojnih in skupinskih razstav ter predstavitev na festivalih v Sloveniji in v tujini. Za svoje delo je leta 2018 prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Anita Indihar Dimic je leta 2017 zaključila študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, pri profesorju Suhyju, pri katerem končuje magistrski študij slikarstva, smer grafika. Živi in dela v Ljubljani. Poleg klasične grafike, predvsem suhe igle in akvatinte, ustvarja še v slikarskem mediju in unikatni keramiki. V letu 2017 je za cikel grafik prejela priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Sodeluje na razstavah doma in v tujini.

Anne Tassel (1995) je leta 2018 zaključila študij videa na Akademiji umetnosti Univerze v Novi Gorici ter isto leto nadaljevala magistrski študij videa na ALUO v Ljubljani. Deluje večinoma na področju videa in filma kot režiserka ter scenografka, zadnje dve leti tudi kot so-kuratorica enega od programov festivala kratkga filma Ljubljana. Bila je finalistka letošnjega natečaja Sodobna Kofetarica, filmska dela pa so bila vključena v programe različnih domačih ter tujih filmskih festivalih.

Katarina Caserman (1996) je septembra 2019 diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer trenutno nadaljuje z magistrskim študijem slikarstva. Leta 2018 je prejela nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje za samostojno produkcijo v leEh 2017/2018, prav tako je za diplomsko delo prejela Prešernovo nagrado UL. ALUO za študijsko leto 2018/2019. Od leta 2018 ustvarja predvsem v svojem ateljeju v Stari Tobačni.

Monika Plemen je dodiplomski študij likovne pedagogike na Pedagoški fakulteti v Ljubljani zaključila pri prof. Anji Jerčič Jakob. Trenutno zaključuje magisterij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri prof. Branku Suhyju, kjer se je specializirala v smeri grafike. Letos je prejela 1. nagrado na likovnem natečaju Koroška kdo si?, ki ga je organiziral KMKC v sodelovanju s Koroško galerijo likovnih umetnosti. V mesecu maju se je udeležila grafičnega simpozija v Romuniji. Prav tako je tam sodelovala na skupinski razstavi, ki je potekala v Palači kulture, Iasi. Leta 2018 je sodelovala tudi na Majskem salonu.

Nežka Zamar (1990) je interdisciplinarna vizualna umetnica. Iz slikarstva je diplomirala na beneški akademiji leta 2013. Študij je nadaljevala s strokovnim izobraževanjem na univerzi Mimar Sinan v Istanbulu in kasneje z odliko zaključila magisterij na Akademiji Lepih Umetnosti v Benetkah pod mentorstvom profesorja Carla di Raca. Še naprej sodeluje z umetniškim Ateljejem F beneške akademije, kjer se je izpopolnila kot slikarka in je aktivna članica in ena od ustanovitevljic kolektiva Fondazione Malutta. Od leta 2012 razstavlja tako samostojno kot skupinsko in organizira projekte ter delavnice v mednarodnem, predvsem pa italijanskem likovnem prostoru.

Petja Novak (1994) je leta 2016 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer kiparstvo. Nadaljevala je z magisterskim študijskim programom kiparstva. Razstavljala je na skupinskih razstavah in leta 2016/2017 prejela priznanje za izjemne študijske dosežke pri predmetu Kiparstvo in sodobne umetniške prakse 1. Zaradi želje po izobraževanju še na drugih področjih umetnosti, se je v študijskem letu 2018/19 vpisala na vzporedni študijski program slikarstvo smer grafika. Avgusta 2018 je sodelovala na mednarodni kiparski šoli Lind art v Lendavi.
Petja Novak deluje na področju kiparstva in grafike.

Rebeka Petrovčič (1994) je leta 2017 diplomirala iz smeri slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. S prvo samostojno razstavo se je predstavila publiki v galeriji Slovenskega ljudskega gledališča v Celju, istega leta pa še v domačem kraju v galeriji zavarovalnice Triglav. Sodelovala je na več skupinskih razstavah v Postojni in v Ljubljani. Glavni vir navdiha najde v naravi, v živalskih ter rastlinskih oblikah, poseben poudarek pa daje detajlu in ornamentalnim formam.

Rok Horvat (1993) je leta 2015 diplomiral na oddelku za slikarstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer zaključuje podiplomski študijski program slikarstva pod mentorstvom prof. Bojana Gorenca in prof. Sergeja Kapusa. V študijskem letu 2013/14 je prejel Prešernovo priznanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Živi in dela v Ljubljani.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila