Beti Bricelj
petek, 6. 11. 2015

Razstava bo na ogled od 06. 11. do 25. 11. 2015

GeoLOM
Pomemben del abstraktne umetnosti predstavlja geometrijska abstrakcija, ki pa ni izum umetniških gibanj 20. stoletja, saj jo je moč najti v velikem številu kultur. Zaznamujejo jo ne-reprezentativne likovne formulacije, v ospredju pa sta racionalnost in analitični pristop gradnje, ki razkriva pregleden postopek dela.

Analitičen in skrbno premišljen postopek dela je značilen tudi za dela slikarke Beti Bricelj. Proces, ki ničesar ne pusti naključju, je ustvaril cikel del z naslovom geoLOM, za katerega velja, da ima vsako delo natančne in racionalno določene linije, oblike in barve, ki sestavljajo nove abstraktne svetove.

Arhitektoniko slikarstva Beti Bricelj ustvarjata enakovreden odnos izrazne in simbolne moči barve in ploskve. Na prvi pogled stroga vzporednost anorganskih linij se zaradi premišljeno umeščenih ploskovnih barvnih komponent razbije v ritem gibanja, ki gledalca ne pusti hladnega. Slika gledalca ulovi s svojo premišljeno kompozicijo in nadzorovanim ritmom. Nove dimenzije, ki pri tem nastajajo, v gledalcu spodbudijo logično razmišljanje in tudi osebno reakcijo v trenutku, ko gledalec odkrije svojo razlago dela.
Avtorica v svojih delih velik pomen pripisuje barvnim študijam. Z izkoriščanjem fizikalnih zakonov barve, njene vibracije in s samim odnosom ene barve do druge razbija monotonost na prvi pogled prevladujočih vzporednic. Z barvnimi kontrasti in premišljeno tonsko lestvico pastelnih ali čistih barv ustvarja ritem, razgibanost in močan občutek, kot da je delo oživelo pred očmi gledalca.

 

O UMETNICI

Beti Bricelj je bila rojena leta 1974 v Postojni. Leta 2000 je diplomirala na Šoli za risanje in slikanje – Visoki strokovni šoli v Ljubljani. Tema njene diplomske naloge se je osredotočala na elemente aboriginske umetnosti. Po končanem študiju je nadaljevala z izobraževanjem v Avstraliji, saj se je odzvala povabilu avstralske vladne organizacije za raziskavo aboriginske kulture iz oddelka Department for Aboriginal Affairs, Adelaide, South Australia.

Za seboj ima vrsto samostojnih in skupinskih razstav doma in v tujini. Njena dela  že vrsto let ostajajo trajno zabeležena v različnih katalogih in knjigah sodobne umetnosti v svetu.

Skozi slikarstvo in likovno razmišljanje je leta 2007 sprejela arhitekturni izziv. Njena umetniška vizija se je realizirala na arhitekturi kot Pot sonca na fasadi na stavbi Poslovno trgovskega objekta Epicenter B2 v Postojni.

Leta 2013 je na Mednarodnem festivalu likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU prejela priznanje za kvaliteto likovnih del.
S svojimi značilnimi platni z mrežno strukturo v čistih linijah, kjer so v središču ritem, oblika in barva, se je leta 2014 predstavila v priznanem muzeju za geometrijsko abstrakcijo in MADI umetnost (The Museum of Geometric and MADI Art), v Dallasu v ameriški zvezni državi Teksas.

Od leta 2002 je članica ZDSLU. Živi in ustvarja razpeta med različnimi deželami, predvsem med Slovenijo in Škotsko.

Vabljeni!

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila