Irena Gayatri Horvat in Simon Skalar

Irena Gayatri Horvat in Simon Skalar: V gozdu spominov

sreda, 8. 05. 2019
- sobota, 25. 05. 2019
Galerija Stolpa Škrlovec

╰ ❉ ╮

S svojimi spomini hranijo današnja mesta sledove naseljevanja nekdaj pogozdenih prostorov. Skozi stoletja so se v spomine dreves vtisnile življenske zgodbe, miti in legende Slovanov, Ilirov, Rimljanov, Slovencev …
Slikarka Irena Gayatri Horvat in glasbenik Simon Skalar v Stolpu Škrlovec ustvarita multimedijski konglomerat podob, zvokov in čutov, ki jih gledalec doživlja ob sprehodu skozi gozd. Linorezi, odtisnjeni na umetni svili, se povežejo z gibljivimi slikami plesa šamanov, pričevalcev naših globokih staroslovanskih korenin. Umetnika s prostorsko postavitvijo povezujeta naravni cikel in njegovo postopno uničevanje, ponujata pa tudi alternative - priložnost, da se spomnimo korenin naših dreves.

╰ ❉ ╮

Irena Gayatri Horvat bo v četrtek, 23. maja, ob 18. uri vodila delavnico Vezenine kot ljudsko sporočilo. Predavala bo o ljudskih vezeninah in njihovem pomenu kot ljudskem sporočilu. Predstavila bo njihov simbolni jezik, podrobnosti oblik vezenja različnih ljudstev po svetu ter povezave z indoevropskimi koreninami in običaji starih Slovanov. Na drugem delu delavnice bomo izdelovali skice za vezenino. Udeleženci se boste osredotočali na izdelavo družinskega drevesa, ki je zelo pogost motiv na ljudskih nošah.

╰ ❉ ╮

Razstava je del majskega programa Layerjeve hiše Zelena koreNit.
www.layer.si

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila