Iskanja, antologija mladih pesnic in pesnikov

četrtek, 1. 03. 2018
Svet je v verzih, ni več postanka

Po gozdovih zgornje Kranjske, od Žirov do Podljubelja, od Mengša do Kranjske gore se izgubljajo misli, besede in ideje. Našle so se v pesniški zbirki, antologiji 99 pesmi, ki jih je zapisalo 37 pesnic in pesnikov. Izdala jo je Layerjeva založba, izbor pesmi pa je pripravila Ana Žunič.

Cvetnik poezije z Gorenjskega prinaša razburljivo potovanje po intimnih in družbenih segmentih časa, kot ga vidijo oči mladih. Njihova poezija oživlja kamnite zidove in poledenela srca, opeva velike in male ljubezni. Napetosti današnjega dne spreminja v možnosti, ki jih prinaša jutri. Poezija je tista, ki stisnjene pesti spreminja v odprte dlani in je tista, ki premaga strah.

 

UVODNA BESEDA

Maruša Maslovarić
STRAH

Pijani.
Brezglavo hodimo po cesti.
Nismo zbrani.
Bolani.
Agresivno stiskamo pesti.
Napetost je v zraku.
‘’Danes bo nekaj narobe ...’’

Antologija 37 mladih gorenjskih pesnic in pesnikov vas vabi, da se z brezglavega postopanja po točno določeni in vnaprej tlakovani cesti življenja podate v goščave iskanja. Med smrekove iglice, vlažno lubje, v gozdove hrepenenj, globeli dvomov, med gorske previse skrivnosti, kjer se skriva Zlatorog, po skritih gozdnih poteh pozabljenih resnic starodavnih ajdov. Med zaupljive rjave oči, med kremplje in čekane. Pogumno stopajte po poti, obrasli z mahom, in iščite duše, raziskujte globino svojih src, želja, strahov in neskončnih ljubezni.

Ko se svet piše v verzih, ni več postanka. Razprostre se svet, kjer so nova bivališča, beli prostori mogočega, brezna morja, vrhovi gora in zvezdnata polja upanja. Je potovanje po točno nezačrtani poti, včasih žgoče sonce sredi noči, krvave črepinje, pozabljena duša daleč v puščavi, dvom v harmonijo, okameneli obrazi, slepi duhovi, valovi orjaki, krokar na oknu. Je neskončna reka, glasba v oblakih, odpiranje duše v dim, svetilnik v temi, lučka v močvirju tegob. Je fantazija, tisoče draguljev v pesti, so rdeči popki nebes, razrahljani gumbi na bluzi, je nežen dotik in obljuba pomladi.

Pisati poezijo pomeni odpreti svoje srce. Odpeti prsno zadrgo pa pomeni živeti. Pomeni drzniti si raziskovati odtenke temno zelenih barv in upati, da bomo nekoč med gorskimi skalami uzrli rajsko triglavsko rožo, ali v svetlobi zahajajočega sonca v oči ujeli odblesk zlatih rogov. Poezija je namreč mogočno orodje. Je ogledalo, ki prenese vsak pogled. Prenese vsak udarec, vsakršno kritiko, vso temo in vso bleščavo, zdrži vsako bolečino. Oživlja kamnite zidove in poledenela srca, opeva velike in male ljubezni. Napetosti današnjega dne spreminja v možnosti, ki jih prinaša jutri. Poezija je tista, ki stisnjene pesti spreminja v odprte dlani in je tista, ki premaga strah.

~ Ana Žunič

PESNICE IN PESNIKI

Sodelujoči (po abecednem redu): Albreht Tilen, Ambrožič Kekec Gregor, Baškovec Erazem, B. K., Bučinel Nena, De Reya Tjaša, Destovnik Staša, Grahek Jure, Grmovšek Anja, Grobovšek Gal, Hvasti Jan, Jenko Jernej, Jeraj Sedej Neja, Kavčič Nada, Košar Nik, Kusterle Jernej, Kutnjak Anže, Maleš Sara, Markun Nika, Mehić Zehra, Močnik Maruša, Novak Franci, Pavlović Sara, Pestotnik Aljaž, Pirc Urban, Potočnik Izabela, Praznik Liza, Resman Tina, Štrubelj Črt, Ušeničnik Urška, Varga Okorn Anamaria, Vovk Natan, Zorč Anamarija, Zorzut Neja, Žagar Blaž, Žakelj Bojana in Žavbi Jure.

KOLOFON

ISKANJA
svet je v verzih, ni več postanka

Uvodna beseda in selekcija pesmi: ANA ŽUNIČ
Grafike: LINA STEINER
Oblikovanje: TANJA GERKMAN
Lektura: KAJA CVELBAR
Vodja projekta: ZALA VIDALI
Tisk: CC CONSULTING
Naklada: 350 izvodov
Izdala: LAYERJEVA ZALOŽBA, KRANJ
zanjo ZAVOD CARNICA I direktor SELMAN ČOROVIĆ

Vse pravice pridržane.
Maloprodajna cena 5 EUR
KRANJ, februar 2018

Izdajo sta sofinancirala Mestna občina Kranj, oddelek za družbene zadeve, in tiskarna CC consulting. Natečaj je podprla spletna platforma Koridor - križišča umetnosti.

 

V MEDIJIH

* Igor Kavčič: Iskanja gorenjskih poetov @Gorenjski Glas
* Pesniške ciklame @Koridor
* Iskanja @Radio Študent

 

KJE LAHKO KUPIM ISKANJA?

Iskanja so na voljo v Kavarani Layer.
Lahko jih naročite na e-naslovu info@layer.si.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila