Maruša Štibelj
ponedeljek, 22. 12. 2014

Razstava, ki odkriva doživljanje in razumevanje upanja

Naše upanje je bilo uslišano. Na likovni koloniji  “Pomagaj si sam, če si upaš” (29. november 2014) smo navdušujoče uspešno definirali ideje v koncepte in skice za motive, jih prenesli na plošče za odtis, se naučili likovne tehnike globokega tiska - suhe igle in izdelave grafik na ročnem tiskarskem stroju pod brižnim mentorstvom mag. likovnih umetnosti Mihe Perčiča.

Na otvoritvi so avtorji dela, ki najbolje čutijo temo svojega upanja, predstavili sami. Odkriva jih ilustracija Žane Banov Ribnikar z variacijami obdelave motiva Marije Pomagaj, opis konteksta pa uvaja v reinterpretacijo teme z referencami na zbrano in vključeno kulturno in umetnostnozgodovinsko gradivo, ki ga je priredil dr. Gašper Cerkovnik.

Avtorji grafik:

Maruša Štibelj, Tanja Gerkman, Janez Albert Novak, Žana Banov Ribnikar, Aljaž Primožič, Jure Legac, Ana Mizerit

 

Grafike so del Layerjevega stenskega koledarja 2015, tako rekoč eksluzivni primerki ročne izdelave edicije koledarjev z nazivom “Kaj pa ti upaš” bodo na voljo vsem posvečenim zbirateljem, ki tako postanejo meceni in podpirajo iniciativo programa Layer – mainstream ali subverzija, ki razvija in kultivira temo življenja in dela Leopolda Layerja, ob kateri se združujejo mladi umetniški talenti. Po izteku leta lastnik koledarja ne zavrže koledarja, temveč postane ponosni lastnik originalne avtorske grafike, ki v prostoru zagotovo širi upanje.

Iztočnica za interpretacije upa današnjega človeka aludira na pojmovanje vrednot v povezavi z legendo o usodi Leopolda Layerja, ko je zaradi ponarejanja denarja v času Ilirskih provinc končal v kehi, po nekaterih podatkih pa v hišnem priporu. V njej je zaradi istega ne-dela končal tudi njegov brat Valentin, ki pa je v njej preminil. Leopold se je zaobljubil, da bo, če kdaj izide iz kehe, kot izraz upanja za odrešitev njegove duše, naslikal milosto podobo Marije Pomagaj, kar je častno izpolnil. Prav zato ob njeni letošnji 200. obletnici program izpostavlja up kot mero za blagor, kot jo doživlja posameznik danes ter postavlja vprašanje, čemu ali komu danes ljudje posvečajo svojega.

Kristina Šepetavc

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila