Ana Šter, Milka Jug, Jana Kus in Meri Tišler

Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Kranj: Utrinki

petek, 13. 09. 2019
| 19:00
- sobota, 28. 09. 2019
Galerija Mahlerca

V sklopu projekta Mutunk - Moja ustvarjalnost, tvoja ustvarjalnost, naša kultura, se bodo na razstavi predstavile štiri avtorice, Ana Šter, Milka Jug, Jana Kus in Meri Tišler, ki delujejo v okviru skupine slabovidnih ljubiteljskih slikarjev pri Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Kranj že od leta 2008. Društvo, z več desetletno tradicijo, preko celega leta izvaja različne socialne programe s katerimi odpravljajo komunikacijske ovire, se izobražujejo in rekreirajo. Pri izobraževanju vključujejo tudi mentorje (Vinko Hlebš, Izidor Jalovec, Marjeta Žohar, Ivan Žibert, Slavc Čeru…) s pomočjo katerih preizkušajo različne slikarske tehnike: akvarel, svinčnik, grafiko, akril, oglje. Do sedaj so imele 24 skupinskih razstav po Sloveniji in 6 v tujini; 5 v Italiji in eno v Estoniji. Pri delu si pomagajo s pripomočki za slabovidne (lupe, povečevala, dodatna osvetlitev). V projektu Utrinki prikazujejo krajine z gorskimi, gozdnimi in  mediteranskimi pejsaži, tihožitnimi izseke iz narave in urbanih vedut ter abstrakcijo v tehniki akril na platnu in pastelni tehniki.

 

O avtoricah:

 

Ana Šter prihaja iz Leš pri Tržiču. Rojena je leta 1957. Od sedmega leta se spopada s sladkorno boleznijo in posledično z izgubo vida. Ostalo ji je 5 % vida. Po upokojitvi je skupaj z možem pričela slikati. Najljubše motive – tihožitja in mediteranske vedute upodablja v akrilni in pastelni tehniki. V delih je prisoten čustveni naboj in dramatičnost upodobljenega trenutka, ki ga poudarja z vehementno naglašenimi potezami.

 

Jana Kus iz Jesenic je rojena leta 1954. Ohranjenega ima 4 % vida. Slikati je pričela leta 2008 pri takrat ustanovljeni slikarski skupini  na Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih v Kranju. Rada slika naravo. Velik izziv pa so ji človeške podobe in urbane krajine. Upodobitve motivov iz Tržiča pripovedujejo zgodbo o starih obrteh in požarni varnosti v železnih polknih. Slapovi cvetja, ki se razlivajo preko okenskih polic pa govore o tradiciji gorenjskih nagovorov. Mehkoba motiva se izraža tudi preko izbrane tehnike v pastelu.

 

Milka Jug je rojena leta 1955 in živi v Škofji Loki. Slika od leta 2012. Na eno oko ne vidi, na drugo pa zelo slabo. Slika z akrilnimi barvami na platno, za motive si izbira krajine, živali, rože.  Aktivno se udeležuje delavnic na Medobčinskem društvu slepih in slabovidnih. Sodelovala je na 14 skupinskih razstavah po Sloveniji in v tujini. Gorsko naglašene motive je poiskala v Sloveniji od Črnega jezera na Pohorju, do sv. Volbenka nad Tavčarjevim dvorcem v Poljanski dolini.  Avtorica prostor v slikah gradi z različnimi kombinacijami prostorskih ključev in globinskih vodil.

 

Meri Tišler je rojena leta 1958. Živi na Brezjah pri Tržiču. Ohranjenega ima 5 % centralnega vida. Že v osnovni šoli je uspešno risala zadnjih deset let pa se intenzivno ukvarja s slikarstvom, saj si izkušnje pridobiva tudi na delavnicah in pri prijateljih slikarjih. Slika predvsem z akrilnimi barvami, nekaj tudi s pasteli. Njene krajinske upodobitve nihajo med idealno in realistično upodobitvijo. V zadnjem času se intenzivneje spoprijema z abstrakcijo pod mentorstvom Boleslava Čeruja.

 

Petra Vencelj, univ. dipl. umetn. zgod.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila