Mirjam Dular
četrtek, 24. 09. 2020
Layerjeva hiša
Predstavitev pesniškega prvenca
Češnjev vrt Layerjeve hiše / Stolp Škrlovec (v primeru dežja)
Četrtek, 24. 9. 2020, ob 20h
Stikanja. Pesniška zbirka fotoverzov. Nekaj novega, a tako domačega - znane so nam teme, vprašanja, skrbi, ideje in misli, ki jih avtorica, dr. Mirjam Dular, prelije na papir. Svet je postal vizualno tako občutljiv, da se fotoverz izkaže kot element, ki prodorno vzpostavi stik realnosti z našim miselnim dojemanjem. Da se človek zave, vpraša, premisli, mogoče celo premakne v novo smer - kaj ni to motiv umetniškega ustvarjanja?
V Stikanjih, prvi zbirki fotoverzov, se med seboj dotikata gladina in nebo, človeško in naravno, ostra kritika in nežno zaupanje, pogledi se srečujejo v kalejdoskopu podob, ki jih lahko skozi vnovična branja odkrivamo znova in znova. Pari, ki so pomemben motiv zbirke, nas opominjajo, da smo del pereče sedanjosti in prihodnosti, hkrati pa nas, ponekod celo v isti, kratki podobi – kar je ena največjih kvalitet poezije Mirjam Dular – obdržijo v ravnotežju na vrvi nad prepadom. Tudi v mraku je mogoče najti besedo, stavek, poved, ki zasadi seme upanja. Uvidi v realnost s pomočjo estetike, liričnosti, samoironije in humorja svet preoblikujejo le toliko, da bralec opazi odstopanja, kar prinaša svojevrstno obliko družbene kritike ter pred bralce postavi celovito antologijo prespraševanja človekovega življenja. Zbirka nas (po)vabi, da iz tvarine čustev oblikujemo svoje ideale in najdemo stik, ki bo sestavil posamezne poglede v enovito celoto. - Helena Zemljič in Ana Žunič
Fotoverz je slikovno-pesniška oblika, ki izraža sprotne refleksije življenja, v katere pa se često pritihotapijo globlji uvidi. Fotoverz sestavljajo naslov, fotografija in pesem. Verzi fotoverza (angl. photoverse) so vedno zapisani v eni kitici, torej brez vertikalnih presledkov med vrsticami. Verzi, ki so citati, so izpisani poševno; pri takih, ki niso splošno poznani, je pod črto naveden vir, najpogosteje http. Uporaba ločil v pesmi ni povsem stroga, so pa vsa namerno ali prisotna ali odsotna. - Iz opredelitve fotoverza na spletni strani www.dular.world/SI/verzi-s-sliko/
Dr. Mirjam Dular piše pesmi in kratko prozo. Dnevno objavlja fotoverze na portalu pesem.si. Leta 2018 je izdala zbirko kratke proze Milina pogovora. Novembra leto kasneje se je s kratko zgodbo Bolniški brat uvrstila v finale državnega srečanja odraslih literatov 2019 “V zavetju besede”, aprila 2020 pa so ji na spletnem portalu Vrabec Anarhist objavili zgodbo Sendvič. Septembra 2020 izide njen prvenec fotoverzov z naslovom Stikanja. Več o njenem literarnem ustvarjanju najdete na spletni strani www.dular.world.
____
Leta 2018 ustanovljena Layerjeva založba je del Layerjeve hiše, kranjskega kulturnega stiščišča v upravljanju Zavoda Carnica. Založba želi s svojimi izdajami tako pesniških kot proznih del predstavljati književnost gorenjske regije, njeno središče pa utrditi kot umetniško mesto. Podpira jasne misli, nove ideje in prodorne izraze besedilne umetnosti. V založbi so bile izdane naslednje zbirke: Iskanja (2018), Vračanja (2019), Andreja Kosec: Brbotanje k svetlobi (2019), Zadnja vaja (2020).
____

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila