Ajda Tomazin

Odprti predali

sreda, 6. 02. 2019
| 19:00
- sobota, 2. 03. 2019
Galerija Stolpa Škrlovec

Odprtje razstave: sreda, 6. 2., ob 19:00
Odprtje bo pospremil plesni performans KD Qulenium

Voden ogled in pogovor z umetnico: petek, 8. februar, ob 11:00
V okviru Prešernovega dne 2019

Od kapljice do oceana: sobota, 16. 2., ob 11:00
Interaktivna plesna predstava za najmlajše Hiše otrok in umetnosti

Družbena koreografija v tretjem življenskem obdobju: sreda, 20. 2., ob 10:00

Zaprtje razstave: petek, 1. marec, ob 19:00
Zaključni dogodek z vodenim ogledom in plesnim performansom KD Qulenium

 

Pregledna razstava ODPRTI PREDALI v Stolpu Škrlovec predstavlja interdisciplinarna umetniška dela, ki jih je med leti 2008 in 2018 ustvarila Ajda Tomazin. Magistra koreografije in performansa je svoje izobraževanje zaključila še na področju industrijskega oblikovanja, montaže in plesa. Na razstavi vzpostavlja odnose med vsebinami del s področja ilustracije, instalacije, modnega oblikovanja, keramike, raziskovalnega performansa, fotografije in celo kalejdografije. Umetnico v zadnjem letu zaposluje predvsem koreografija v plesu in performansu, raziskovalno delo jo usmerja k specifičnim skupinam. S starostniki oblikuje družbeno koreografijo v III. življenskem obdobju, otrokom pa sodobni ples približuje s predstavo Od kapljice do oceana. Oba projekta oživita tudi v času Odprtih predalov, prav tako pa ob odprtju in zaprtju razstave nastopi plesna skupina KD Qulenium, kjer Tomazin od 2006 do 2011 deluje kot pedagoška sodelavka, na festivalu Kalejdoskop 2016 pa prevzame vlogo strokovne spremljevalke programa.

 

Razstavo Odprti predali lahko beremo na (vsaj) dva načina. Vse razstavljene kose obravnavamo posamezno ali pa jo skupaj s projekti v živo doživljamo kot desetletni raziskovalni projekt. Vpogled v dragoceno znanje in izkušnje raziskovalke, producentke, mentorice in pedagoginje, ki se iz dela v delo razvija, skupaj prikazuje celoto - eno samo umetniško delo. Uvrstili bi ga med umetnost oblikovanja skupnosti. Participativne performativne prakse Tomazin usmerjajo v razvijanje družbenih koreografij, ki odpirajo dimenzije tako same umetnosti kot tudi moči skupnosti in tega, kar je sposobna pod “pravo taktirko”. Njeni estetika, izraz in delo so sprejemajoči, mehki, intuitivni. Kot se opiše sama na začetku svoje ustvarjalne poti, leta 2010, ko je še zelo zvedava in bi ji lahko kritika ob številnih projektih v različnih medijih očitala nefokusiranost, se v odnosu do svojega dela čuti senzibilno, tankočutno, nežno in subtilno.

 

Ajda Tomazin svojo lastno ostrino izraza zbrusi s trilogijo Domišljija pričakovanj. V delih Net in Work (2011), String Theory (2011, 2013-14) in Avdicija za producente (2014-danes) avtorica prikaže svoje izrazito raziskovalno razumevanje postopkov, kako s koreografijo in performansom opazovati mentalne procese v projektih vpletenih skupin. Opazovanje, analiza in končna artikulacija podob se predstavijo kot kreativne integracije umetniškega dela. Njeno razumevanje umetnosti kot hibridne, nekvalificirajoče in večno prepletene močno vpliva na aplikacije metod dela s skupnostmi v različnih projektih, ki se jih loteva v preteklih letih. Željo, da bi raziskovala in razvijala delo s specifičnimi publikami, je pri Tomazin, vsaj tako se zdi, vzbudila plesna skupina Tracks, ki jih umetnica 2014 spozna na rezidenci v Avstraliji. V svojem dnevniškem zapisu v sobotnem Večeru omeni njihove metode povezovanja domačinov in odpiranja perspektiv različnih generacij. To postane ključno pri njenih najnovejših in še nastajajočih delih, ki bodo avtorico v prihodnosti, to si upamo trdili, še bolj utrdili kot eno zanimivejših družbenih koreografinj na domačih tleh.

 

Umetnost Ajde Tomazin ni nedotakljiva. Je vabljiva, odprta in je povsod v zraku.

 

Zala Orel

 

 

Mag. Ajda Tomazin (1986) je leta 2011 je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani diplomirala pri mag. Tanji Pak in mag. Milanu Eriču. Leta 2010 je vzporedno študirala filmsko in televizijsko montažo na AGRFT, leta 2014 pa na Inštitutu za Aplikativne gledališke znanosti na Univerzi v Giessnu v Nemčiji zaključila magistrski študij Koreografije in performansa pri prof. dr. Bojani Kunst. V času akademskega študija in po njem je s svojimi deli (keramika, fotografija in unikatno oblikovanje) sodelovala na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Več let je delala kot koreografinja (Schauspiel Frankfur, KD Qulenium), razvija interdisciplinarne umetniške projekte ter je z lanskim letom pričela delati na avtorskem projektu Družbena koreografia v III. življenskem obdobju. Je samozaposlena v kulturi kot interdisciplinarna ustvarjalka sodobnih umetnosti - oblikovalka, koreografinja. Deluje projektno med Slovenijo in Nemčijo.

http://ski.emanat.si/ajda-tomazin/
http://imaginationofexpectations.org/

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila