Andreja Peklaj, Andreja Teran, Anuška Vončina, Biserka Komac, Dragica Kurillo, Iza Sladič, Maja Krejan, Marja Kraljič, Petra Puhar in Valerija Jenk

Pogled skozi žensko oko

sreda, 8. 03. 2017
- sreda, 8. 03. 2017

Razstava fotografij članic Fotografskega društva Janez Puhar

Članice Fotografskega društva Janez Puhar že četrtič razstavljajo v Galeriji Layerjeve hiše prav ob 8. marcu - ženskem prazniku, ki mu tak dogodek zagotovo pritiče.

Gre za prvega izmed štirih dogodkov letošnjih Puharjevih dnevov, ki se odvijajo v spomin na izumitelja fotografije na steklo ter velikega vzornika, po katerem se društvo tudi imenuje.

S svojimi deli želijo avtorice gledalcu približati njihov svet ter pokazati, kakšen je pogled skozi žensko fotografsko oko. Ta sicer ni nujno drugačen od tistega, ki ga ima predstavnik nasprotnega spola, saj igra pri tem pomembno vlogo značaj posameznika in dejstvo, da vsak od nas dojema svet okoli sebe na svoj način. Nekomu je bliže narava, drugemu ljudje, reportaža ali abstrakt, pokrajina ali arhitektura, lirika ali epika.

Medtem ko ženske izbirajo tematiko bolj po srcu kot po razumu in prav zaradi tega razloga pride morda bolj do izraza ženska lirična plat, polagajo moški veliko več pozornosti na tehnično popolnost fotografije. Negre pa trditi, da velja isto tudi za kreativnost, saj je ta odvisna predvsem od interesov in ustvarjalnosti posameznika ter nenazadnje tudi od njegovega fotografskega znanja in izkušenosti.

Z razstavo ob dnevu žena želijo fotografinje iz foto društva Janez Puhar obiskovalcem predstaviti sad njihovih izpovednih prizadevanj, ustvarjalnosti ter izrazne pestrosti, ki jo narekujeta čas in okolje v katerem živimo.

Besedilo in fotografija: Anuška Vončina

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila