Prešernov dan pri Layerju

sreda, 8. 02. 2017
Layerjeva hiša

Program:

10.00 > Layerjeva kulTura: voden ogled po Layerjevi hiši in okolici

10.00 - 15.00 > Podobe iz sanj, kolažiranje v živo v galeriji Layerjeve hiše

11.00 > Čajanka z Davidom Almajerjem, pred zidno poslikavo na terasi

12.00 > Jimijeve zgodbe, odprtje razstave v galeriji Stolpa Škrlovec

12.30 > Marko Matjašič - Jimi: Zgodbe, predstavitev plošče v dvorani Stolpa Škrlovec

14.00 > Layerjeva kulTura: voden ogled po Layerjevi hiši in okolici

15.00 > Podobe iz sanj, odprtje razstave v galeriji Layerjeve hiše

Spremljevalni program Prešernovega dne v Kranju:
petek, 3. 2. ob 18. uri: Literarni večer s Petrom Rezmanom
sobota, 4. 2. od 10. do 16. ure: Brezplačna delavnica abstraktnega slikanja ob glasbi
sobota, 4. 2. ob 11. uri: Odprtje fotografske razstave Ksaver Šinkar: Future Cities
torek, 7. 2. ob 20. uri: Koncert Čompe

Opis programa 8. 2.:

  1. ura: Layerjeva kulTura: voden ogled po Layerjevi hiši in okolici (30 min)
    Na vodenem ogledu boste spoznali Leopolda Layerja, Janeza Puharja, novo zidno poslikavo 23 kultrnih osebnosti Davida Almajerja, stolp Škrlovec in kultrno četrt Tomšičeve ulice.
  1. - 15. ura: Podobe iz sanj, kolažiranje v živo

Jasmin B. Frelih in skupina vizualnih umetnikov pripravlja večurni dogodek, na katerem bodo umetniki oblikovali kolaže za kratke zgodbe Ivana Cankarja: Podobe iz sanj. Večkrat nagrajeni pisatelj Jasmin B. Frelih, je v angleščino prevedel Cankarjeve podobe (Images from Dreams), ki letos obeležujejo 100 let izida. Kratke zgodbe bodo inspiracije za nastajajoče podobe.

Če želite sodelovati, pišite na info@layer.si.

  1. ura: Čajanka z Davidom Almajerjem

Terasa Layerjeve hiše je bogatejša za novo zidno poslikavo umetnika Davida Almajerja: Layer Club Special. V klubu so v trenutku ujeti velikani in velikanke slovenske kulturne krajine, ki so oblikovali našo kulturno identiteto. Čas jih ne ustavi, da se ne bi skupaj družili, se veselili, ustvarjali in to vsem nam na očeh. Pravcati biser kulturne zgodovine prikazuje Ivano Kobilico, Jurija Vego, Ceneta Avguština, Jožeta Plečnika, Ivana Cankarja, Leopolda Layerja in mnoge druge. Na čajanki boste spoznali vse zgodbe, ki jih je v poslikavo ujel David Almajer.

  1. ura: Jimijeve zgodbe, odprtje razstave v galeriji Stolpa Škrlovec

Razstava abstraktnih slik, ustvarjenih na delavnici abstraktne slike na glasbonove plošče blues kitarista Marka Matjašiča - Jimija.

Zakaj gre? V soboto, 4. februarja, od 10. do 16. ure pripravljamo Jimijeve zgodbe - Brezplačna delavnica abstraktnega slikanja ob glasbi:

Kranjčan Marko Matjašič - Jimi je januarja 2017 pri založbi Klopotec izdal samostojen album Zgodbe. Na Prešernov dan bomo predstavili njegovo novo ploščo, predstavitev pa bo sledila odprtju razstave Jimijevih zgodb, ki bodo rezultat delavnice abstraktnega slikanja ob glasbi nove plošče. Sobotna delavnica je brezplačna, zanjo ne potrebujete predhodnega znanja. Med 10. in 16. uro (v soboto) bo premor za kosilo. Za material bomo poskrbeli v Layerjevi hiši. Prijave na info@layer.si.

12.30: Marko Matjašič - Jimi: Zgodbe, predstavitev plošče v dvorani Stolpa Škrlovec

Kranjčan Marko Matjašič - Jimi je mojster kitare in blues-rockovskega žanra, sicer član skupine Easywalkers in Leteči potepuhi. Januarja 2017 je pri založbi Klopotec izdal samostojen album Zgodbe. ​

Po odprtju razstave abstraktnih slik na njegovo glasbo bomo z njim opravili kratek​ pogovor in prisluhnili glasbi s plošče​

.

  1. ura: Layerjeva kulTura: voden ogled po Layerjevi hiši in okolici (30 min)
    Na vodenem ogledu boste spoznali Leopolda Layerja, Janeza Puharja, novo zidno poslikavo 23 kultrnih osebnosti Davida Almajerja, stolp Škrlovec in kultrno četrt Tomšičeve ulice.
  1. ura: Podobe iz sanj, odprtje razstave

Razstavo kolažev, ki jih bodo ustvarili mladi vizualni umetniki na temo Cankarjevih zgodb Podobe iz sanj, bomo odprli ob 15. uri.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila