Razstava Plaktivat: Ni opravičila

petek, 22. 03. 2019
| 19:00
- sobota, 6. 04. 2019
Galaerija Stolpa Škrlovec

 

Na ogled so izbrani plakati 11. mednarodnega natečaja Plaktivat z naslovom »Ni opravičila«. Komunikacijsko akcijo, ki se je lotevala problematike nasilja nad ženskami, je TAM-TAM Inštitut zasnoval z nevladno organizacijo Društvom SOS telefon.
Natečaj za oblikovanje mestnega plakata se je dotaknil problematike med štirimi stenami in jo je prezrcalil na medij, ki zajema najširšo javnost. Cilj je bil poiskati vizualno sporočilo, ki bo na področju nasilja nad ženskami preseglo vsakdanja sporočila in hkrati opozarjalo na družbeno nesprejemljivost do kakršne koli oblike nasilja nad ženskami, žrtvam partnerskega nasilja pa sporočalo, da je izhod iz nasilnega odnosa možen.

Rdeča nit razstave je nesmrtna barvna trojica črna-rdeča-bela, lahko bi rekli sinonim za žalost-jezo-strah. Nekatere kreative z minimalnimi likovnimi elementi izražajo ekspresije brutalnosti, podobe trpljenja, druge v bolj detajlni, gosti pripovedni maniri prikazujejo zapiranja vase in srhljivi drget ogroženosti. Bistvo plakatov pa je tudi izpostavljena telefonska številka Društva SOS telefona 080 11 55 za pomoč žrtvam partnerskega nasilja. Ključ do rešitve je torej tu, v napravah, ki jih ne znamo več odložiti. Uporabimo jih tudi v tem primeru.

 

Razstavo je kurirala Katja Ložar (TAM-TAM Inštitut) v sodelovanju z Layerjevo hišo.

 

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila