Maruša Štibelj
sobota, 24. 05. 2014

Petek, 9. maj, ob 19.00
Galerija Hiše Layer, Tomšičeva 32, Kranj

Otvoritev bo z glasbeno točko pospremil Rok Vižintin.

Sobota, 24. maj
Sobotna specialka, vrt Hiše layer

Razstava bo v galeriji na ogled do 15. maja, nato pa se seli iz galerije na prosto – na vrt Layerjeve hiše. Avtoričine misli bodo tako simbolično predstavljene tudi na »zunaj«. Če želimo, da so slišane, je treba namreč misli izraziti tudi na ven.
V soboto, 24. maja, pa se bodo misli Maruše Štibelj utrnile kot del pestrega dogajanja majske Sobotne specialke, kjer se bo avtorica predstavila tudi s KIČjeRAJem in svežepečenimi Big hair ladies.

"Ni važno kdo sem, važno je kaj mislim! Misli pa je včasih dobro odpeljati k frizerju." (M.Š.)

 

Maruša Štibelj po svoji meri „postriže“ 24 glav. Lastnike glav najde v starih časopisih in revijah, portretirance jemlje ven iz zgodovinskega konteksta ter se osredotoča predvsem na njihove oblike in izraze. Interpretira jih na sebi lasten način, kar se opazi v pričeskah, ki prikazujejo njihove misli, ki pa na koncu niso misli portretirancev, ampak avtorice same. Tako na razstavi opazujemo 24 avtoportretov avtoričinih misli.

»V starih revijah in časopisih iščem navdih, ki ga transformiram v novo zgodbo z aktualno preobleko. Zbiram spomine in skrbim, da ne potonejo,« je o svoji ustvarjalnosti povedala sama. Svoje zgodbe predstavlja skozi tehniko kolaža, ki je raznoličen, estetsko zminimaliziran, tako da gledalcu ostaja nevsiljiv in nemoteč. Avtoričin kolaž bodo razumeli tisti, ki imajo smisel za sarkastičen humor, predstavlja namreč satiro našega časa. Kolaži delujejo na prvi pogled abstraktno, a zaradi vsebovane figuralike, jasno in razumljivo. Avtorica se ukvarja s širokim naborom tem, največkrat pa posega v sfero družbenega in javnega. Dotika se različnih, včasih nevidnih problematik in jih transformira v likovni material, pa naj bo to preprost odnos med ljudmi, med spoloma, odnos družbe do posameznika ali manipulativna moč posameznika. V svojih delih nam ponudi odsev družbe, skozi katerega uvidimo, da se zdi dejanska problematika našega časa vredna posmeha. Hkrati pa dela, kot bi želela pokazati s prstom, ponudijo še morebitno rešitev nastalega problema in utemeljujejo misel, da je z dobršno mero srčnega in zdravega humorja mogoče premagati vse tegobe. Tudi sitni egoizem.

umet.zgod. Petra Čeh

Maruša Štibelj, diplomirana likovna pedagoginja, je kranjska umetnica in ustvarjalka, ki se posveča hranjenju in ponovni reprezentaciji spominov. Kot predelovalka in oblikovalka predvsem lepih spominov v obliki kolažev in brošk deluje pod blagovno znamko KIČjeRAJ. Njen najnovejši projekt so Big hair ladies (dame z velikimi lasmi), kjer je kolaž združila tudi z ilustracijo.

Samostojne razstave: Besedni spomini (Galerija Cage Pungert, Kranj 2013), Besedni spomini 2 (Galerija trgovina Moje tvoje, Ljubljana 2013), Moj čas v barvah (Galerija Kranjske hiše, Kranj 2014), Besedni spomini malo drugače (Mestna knjižnica Kranj, Kranj 2014)

Skupinske razstave: Karl May. Razstava udeležencev likovne kolonije združenja umetnikov Škofja Loka (Sokolski dom, Škofja Loka 2013),International Mail Art Exhibition and Swap: Memory! (Richmond Art Gallery, Vancouver, Kanada 2013), Papergirl Linz (Kunstuniversität, Linz, Avstrija 2014), 8. marec (Kreativna cona Šiška, Ljubljana 2014).

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila