Likovna šola PUHart
torek, 15. 09. 2015

Razstava bo na ogled od 15. 9. 2015 do 5. 10. 2015

Layerjeva hiša v Galerij Stolpa Škrlovec tokrat predstavlja likovna dela odraslih udeležencev likovne šole Puhart, ki pod mentorstvom akademskega slikarja Zmaga Puharja ustvarjajo in se izpopolnjujejo v najrazličnejših likovnih tehnikah. Likovna šola PUHart se z izobraževalnimi dejavnostmi in kulturno produkcijo osredotoča k prednostim, ki jih človeku prinaša ustvarjalnost ter celotna paleta soustvarjanja in percepcije kulture.

Umetniška grafika ima v svetu umetnosti dolgo zgodovino. Prvi lesorezi segajo v 7. stoletje na Kitajsko, v Evropi se razcvetijo v renesansi. A pravzaprav je stara kot likovno izražanje samo – mar ni odtis, ki ga je pred 40.000 leti ustvaril človek z obarvano roko na jamsko steno, pravzaprav prva monotipija? Grafika se je skozi čas spreminjala v tehniki, motiviki in namenu, tako kot so se spreminjale družbe. Čeprav je bila vedno na piedestalu kot zahtevna disciplina, ki so je vešči le veliki mojstri, je obenem z možnostjo multipliciranja omogočala dostopnost širšim množicam.

V Sloveniji smo v prejšnjem stoletju z umetniško grafiko v ustvarjalnem in statusnem smislu segli v vrhove likovne pokrajine. Leta 1955 je bil v Ljubljani lansiran Grafični bienale, slavospev grafiki, ki je bil dolga leta dogodek svetovnega formata in slovesa.
Približno petdeset let nazaj pa se s pojavom tehnike sitotiska in provokacijo pop arta, še bolj pa kasneje s prodorom digitalnih tehnologij, tradicionalna grafika znajde v množici novih kreativnih pristopov, ki ne terjajo težaškega dela litografov, ne potrpežljivosti lesorezcev in ne orjaških železnih preš. Odslej se med ustvarjalci, galeristi, kustosi in publiko brez dokončnega odgovora tarejo vprašanja, kaj sploh umetniška grafika je.

A condicio sine qua non umetnosti je svoboda. Zato se ob raznovrstnih novodobnih umetniških praksah umetniška grafika po kratkem obdobju usihanja spet vrača na površje. Tako kot z očarljivo lepoto in šelestenjem knjiga ostaja navkljub prodoru atraktivnih elektronskih medijev, tako vse sodobne in starodavne grafične tehnike še vedno animirajo ustvarjalce in ljubitelje. Tisočletna tradicija umetniške grafike, kompleksnost grafičnih postopkov in ne povsem predvidljiv proces nastajanja končnega odtisa so dejstva, ki izzivajo še danes.

Petra Puhar

 

LIKOVNA ŠOLA ZMAGA PUHARJA ZA ODRASLE

Na področju likovnih izobraževanj na Gorenjskem je šola akademskega slikarja Zmaga Puharja unikaten primer. Gre za kombinacijo osvajanja likovnih vsebin in tehnik, ki jo je Zmago razvil na podlagi svojih akademskih znanj, permanentnega izpopolnjevanja in dolgoletnih pedagoških izkušenj.

Vsakoletni sklop izobraževanja omogoča, da udeleženci poglabljajo svoje likovno znanje in se na poljuden način ter z veliko praktičnega dela seznanjajo s temami, ki jih sicer večinoma obravnavajo le na specializiranih šolah: spoznavanje likovnih vsebin, motivike in umetnostne zgodovine, postopno osvajanje elementov likovnega ustvarjanja, urjenje ustvarjalne spretnosti, spoznavanje in učenje različnih likovnih tehnik, spoznavanje različnih materialov, orodij, pripomočkov, barv…

Program privablja odrasle ljubitelje likovnega izražanja, ne glede na predznanje, zato se v ateljeju Puhart že 10. sezono zbirajo ljudje najrazličnejših starosti, ki želijo ustvarjalno preživeti svoj prosti čas in ga obogatiti z likovnim ustvarjanjem. Dodatna prednost je individualno prilagajanje, kar vsakemu ustvarjalcu omogoča neobremenjeno, polno udejstvovanje in napredek.

Na razstavi predstavljamo dela, ki odražajo pestrost v strukturi udeležencev, njihovih tehnikah in motiviki, v pristopu in empatiji mentorja ter v smotrih likovne šole Puhart.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila