Morgan Tipping
torek, 27. 05. 2014

Morgan Tipping se bo v galeriji Hiše Layer predstavila z dvema serijama slik:

  • Nikoli nisem bila preveč dobra v matematiki / I was never very good at maths
  • Srečanja / Encounters
  • ter video deli.

Morgan Tipping, v Londonu rojena umetnica, delujoča v Angliji, Indiji, Afriki in Južni Ameriki, trenutno končuje enoletno rezidenco v škofjeloškem Ateljeju Clobb.

Njena nedavno ustvarjena serija slik na kovino, ki jo umetnica poimenuje „Nikoli nisem bila preveč dobra v matematiki“ (2014) raziskuje idejo bathosa. Grško pojem bathos označuje antiklimaks ali nenadno spremembo v stilu. Pri Morgan Tipping se kaže kot popačeni Evklidovi vzorci z jasno in očitno človeško napako. Namensko se igrajo z zgodovino geometrijske abstrakcije in s pomočjo estetike risank pripomorejo k humornemu efektu.

Njena druga serija slik „Srečanja“ so slike na linolej, ki ga je Morgan Tipping našla na tleh starega studia. Nase vlečejo referenco akcijskega slikarstva (action painting) ter zaradi na videz nemodernih oblik in barv dajejo občutek, da so izgubljene v zgodovini. Nanje in na naslov serije so imele namreč velik vpliv nostalgične zgodbe jugoslovanskega socialističnega obdobja. V nekaterih je opaziti aluzije na razmnoževanje in spočetja ljudi, kar kaže na še en vidik naslova „Srečanja“. Raziskujejo seksualna srečanja skozi simbolične podobe, ki prikazujejo človeške celice.

Video:
Električni potencial / Electrical Potencial (2014)
Telovadba / Work Out (2014)
Plešoče čipke / Dancing Lace (2014)
Senčno slikanje / Shadow Drawing (2014)
Krokodilje solze / Crocodile Tears (2014)

Vsa umetniška dela raziskujejo koncept bathosa in ga umeščajo v poskus standardizacije, ki z nepredvidljivostjo, čustvenostjo in kaotičnostjo postane nesmiselna.

Po otvoritvi razstave bosta DJ oder zavzela Feentz in Ivanhoe (Driskoteka).

Razstava bo na ogled od 27. maja do 9. junija.

Pridružite se:

www.facebook.com/events/242053419336428

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila