Renata Bedene
torek, 16. 12. 2014

Layerjeva hiša (galerija in kavarna)

Otvoritev: torek, 16. december, ob 19h

Razstava bo na ogled do 20. januarja 2015

Renata Bedene v decembru Layerjevo hišo oblači v tople barve svetlobe, ki pronica skozi volneno polst. Njeni ročno izdelani objekti in kolekcija svetil bodo dodali element topline decembrskemu vzdušju.

Volnena polst kljub svoji debelini dopušča prosevanje svetlobe ter v prostor oddaja toplo in ambientalno svetlobo. Avtorica razstave v polst dodaja različne materiale, kot so kosi blaga, že spolstene amorfne oblike ter niti različnih debelin in kavlitet. Z njimi ustvarja kompozicije, ki so vidne na zunanji strani polstenega plašča, na nekaterih mestih pa preidejo v prostor.

Polsteni objekti so organskih oblik, nekateri polodprti, nekateri zaprti. Ob notranji osvetlitvi polstenega objekta, vse plasti pridejo do svojega izraza. Oblikujejo se risbe in kolaži, ki se z dodanim virom svetlobe seštevajo, polsten objekt - kokon pa dobi nove kvalitete.

Avtorica Renata Bedene je diplomirala na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, smer oblikovanje tekstilij in oblačil. Razstavljati je začela na rednih razstavah na fakulteti in nadaljevala na skupinskih razstavah in modnih revijah doma in v tujini. Od leta 2001 samostojno deluje na področju tekstilnega oblikovanja, na katerega poizkuša prenesti likovna in ostala znanja ter zaznavanja povezati z različnimi vrstami materialov in postopki. Nove tehnike, ki se pri tem rojevajo, združuje s sitotiskom, ročnim tkanjem, vezenjem, pletenjem, kolažiranjem. Je članica Društva oblikovalcev Slovenije. V septembru 2009 je za tapiserijo z naslovom »Liberation of heart« prejela drugo nagrado na 15. mednarodni razstavi-European Patchwork Meeting v Ste Marie-aux-Mines, Francija.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila