BANKSY

Thank You For The Flowers

torek, 31. 05. 2016
- sreda, 28. 09. 2016
Galerija Layerjeva hiša
Razstava Banksy, Thank You For The Flowers
Svetovno znanega in daleč najuspešnejšega gverilskega grafitarja znanega pod imenom Banksy ter označenega za "kralja urbane umetnosti", "modernega urbanega Zorrota" in "sodobnega Picassa" je od 31. maja do 28. septembra zaneslo v kranjsko Layerjevo hišo.
Na ogled so njegova originalna dela, plakati in ovitki plošč, razstavo pa spremljajo spremljevalne inastalacije: postavitev Layer Banksy, vizualno mapiranje v Layerjevi sobi avtorjev Jakoba Drmote in Domna Dolenca, Moving Graffiti srbskega umetnika ABVH, ki Banksyjeve grafite spreminja v dinamično nekajsekundno premikajočo se podobo preko formata GIF in 10 min izsek iz filma Style Wars 2, Velija in Amosa, slovensko­švicarske naveze.

Banksy

Z Banksyjem se v estetiziranem svetu globalnega centra lahko srečamo skorajda na vsakem koraku – in navkljub temu (ali prav zato) je od hiperinflacije različnih oblik blagovne in estetske inkorporacije serviranih v vse pore vsakdanjega življenja pod pogoji neoliberalizma nacionalnih držav, ostala pri njemu samo še ena neznanka: Banksy je še vedno daleč naokrog najbolj prepoznaven anonimni ulični umetnik.

V svetu, ki ga prežema družba spektakla, v urbaniziranem vsakdanjiku, kjer ne moremo mimo neprestanega nadzorovanja, v informacijski kibernetični hrbtenjači, preplavljeni z zgodbami kriminaliziranih žvižgačev in nešteto (samo)portretiranih seksualizacij teles, vsemu navkljub umanjka ravno Banksyjeva identiteta, njegovo dejansko ime. Mesto misterioznosti tako nadomešča njegov podpis; natanko avratičnost slednjega pa vrti številke navzgor – najsi bo to vrednost njegovih licitiranih stvaritev oziroma cena nepremičnin, na katerih je pustil svoj pečat ali pa število njemu posvečenih člankov, razstav, oboževalcev in antagonistov. O kontradikcijah notoričnega streetartističnega alkimista se bo mogoče prepričati na lastne oči, dotaknile se nas bodo lahko (ne pa mi njih) razstavljene in podpisane Banksyjeve stvaritve (bodisi iztrgane iz ulice bodisi namenoma napravljene na premične medije) in spremljevalne inštalacije v Galeriji Layerjeve hiše, ki ga, vsaka na svoj način, vzamejo v precep:

postavitev Layer Banksy, vizualno mapiranje v Layerjevi sobi avtorjev Jakoba Drmote in Domna Dolenca, Moving Graffiti srbskega umetnika ABVH, ki Banksyjeve grafite spreminja v dinamično nekajsekundno premikajočo se podobo preko formata GIF in 10 min izsek iz filma Style Wars 2, Velija in Amosa, slovensko-švicarske naveze.

Spremljevalni program: LAYER, HVALA ZA ROŽE

Vstopnice:

6 € odrasli

5 € šolarji, dijaki, študenti, upokojenci, Kranjčani, Kranjčanke

Na voljo v Layerjevi hiši, na spletu: olaii.com, v Trafikah 3DVA in na Avtobusni postaji Ljubljana.

Vodeni ogledi: 7 €, na voljo v Layerjevi hiši in na spletu: olaii.com.

Za šolske skupine imamo pripravljen program, konktaktirajte nas za več informacij in rezervacijo termina!

Razstava je na ogled:

od torka do sobote od 11h do 19h in
ob nedeljah od 16h do 19h,

ob ponedeljkih in praznikih je zaprta.

V MESTO BREZ AVTOMOBILA

 Z AVTOBUSOM 

Kupi vstopnico za razstavo na Avtobusni postaji Ljubljana, družbi Alpetour in Arriva ti podarita 10 % popust na povratno vozovnico, po ogledu razstave pa z avtobusno vozovnico piješ v kavarni Layerjeve hiše brezplačno limonado ali bezgov sok!

 Z VLAKOM

Iz kjerkoli v Sloveniji se v Kranj pripelji z vlakom! Ob predložitvi vozovnice Slovenskih železnic na info pultu je cena vstopnice za razstavo zmanjšana na 5 €. Popusti se ne seštevajo.

Informacije o razstavi posodabljamo na:

Facebook: www.facebook.com/BanksyLayer II www.facebook.com/LayerjevaHisa
Instagram: www.instagram.com/banksylayer II www.instagram.com/layerjevahisa

Twitter: twitter.com/BanksyLayer
www: www.layer.si

Namalali smo jo, razstavo.

Produkcija: Layerjeva hiša, zanjo Zavod Carnica
Posvetovalni organ: Sandi Abram

Razstava Banksy, Thank You For The Flowers s spremljevalnim festivalom  Layer, Hvala za rože je podprta s strani Mestne občine Kranj.

Zahvala: Hiša na koncu tunela, Tomaž Štular, Prešernovo gledališče Kranj, Društvo SubArt, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Zavod za turizem in kulturo Kranj, Moonlee Records, Ljudmila, Svetlobna Gverila, TAM-TAM, DPG, KUD Ljud. Avtobusna postaja Ljubljana, Slovenske Železnice, GoOpti

Za medije in vse, ki želite obveščati o razstavi: klik

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila