Natasha Villone
četrtek, 3. 12. 2015

Razstava bo na ogled od 03. 12. do 07. 01. 2016

Galerija Mahlerca v Layerjevi hiši decembra gosti umetnico Natasho Villone, ki se predstavlja s serijo ilustracij Art For The Soul / Umetnost za dušo. V galeriji bo v prazničnem času mogoče njene slike tudi kupiti, umetnica pa bo galerijo občasno uporabila tudi kot svoj atelje, tako da jo bomo lahko opazovali pri ustvarjanju. Vabljeni k ogledu pravljičnega sveta Natashe Villone!

 

Natasha Villone se najbolj domačem počuti, ko ustvarja v umetniškem slogu t.i. naivne umetnosti. Naivna umetnost je pred 20. stol. veljala za umetnost neformalno izobraženih ustvarjalcev, toda po 20. stol. je naiva postala priznan umetniški slog, ki je zastopan v galerijah po celem svetu. Za ta slog je značilno, da posveča veliko pozornost detajlom, se ne ozira na zakonitosti perspektive in jemlje motive iz folklore ter življenja običajnih ljudi. Nacionalni karakter, okolje, vera in socialni stan je v naivi izražen bolj kot v katerikoli drugi smeri, zato je tudi ustvarjalec naivne umetnosti bistveno bolj povezan z osebnimi izkušnjami kot katerikoli drug ustvarjalec.

Prizore iz svojega življenja je v ciklu slik Once upon a time upodobila tudi slikarka Natasha Villone. Umetnici je bilo že od zgodnjega otroštva risanje zelo blizu, ko pa je leta 2001 migrirala v Združene države, se je ponovno rodila kot slikarka. Zaradi oddaljenosti od Rusije se je še posebno počutila povezano s svojo preteklostjo. V zgodnjih letih je zato slikala vsakdanje ruske motive, v katere je želela pretvoriti toplino, preprostost in občutek varnosti, ki se je že skoraj izgubila. Podobne motive je obdržala tudi na kasnejših delih.

Umetnost naive in povezanost z osebnimi izkušnjami je avtorici blizu tudi zato, ker z njimi najlažje izraža svoje misli, smeh in fantazije. Slike, na katerih je horizont zabrisan, človeške figure in predmeti so nesorazmerni, prostor je nedefiniran, dajejo občutek, da so narejene z otroško preprostostjo. Kljub neupoštevanju zakonitosti perspektive so dela kompozicijsko in barvno usklajena. Spomini iz otroštva, zlatolasi in modrooki otroci, romantični motivi, zasanjanost in fantazijski utopični svetovi želijo izraziti občutek mladostniške sreče.

Odkar je Natasha postala mati, se je število otroških motivov v njenih slikah močno povečalo. Otroci so iskreni, preprosti in ne znajo skrivati čustev. Za umetnico predstavljajo neoboroženo preprostost nasproti kompleksnemu svetu. Natasha na ta način poskuša svoje slike narediti preproste in svojo umetnost razumljivo.

Življenjepis:
Natasha Villone je rojena leta 1970 v Orelu, majhnem mestu med Moskvo in Kijevom. Z risanjem se je ukvarjala že v otroštvu, slikanja pa se je resneje naučila v tovarni Zhostovo, kjer je s podobami rož in šopkov krasila pladnje. Izobrazila se je na Art College v Rusiji, kjer je pridobila magisterij iz gledališkega dizajna.
Leta 2001 je migrirala v Združene države, leta 2014 pa se je skupaj z družino preselila v Slovenijo, kjer se, bolj kot kadar koli prej fokusira na ustvarjanje svoje umetnosti.

Nagrade:

  • 2015: Grand Prix na Art Naif festivalu, Katowice, Poljska

Samostojne razstave:

  • 2002: Mercer Island gallery, Washington, ZDA
  • 2003 – 2010: Frank˛& Dunya gallery, Seattle, ZDA
  • 2010: Kronos gallery, Vashon Island, Washington, ZDA

Skupinske razstave:

  • 2011: udeležba na Božični razstavi naivne umetnosti, Francija
  • 2012: Marmande, Francija
  • 2015: Marmande, Francija
  • 2015: Normandija, Francija
  • 2015: Katowice, Poljska

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila