Nina Lang in Jošt Belhar

Virtualno

sobota, 1. 04. 2017
- nedelja, 30. 04. 2017

Na Mergentalerjevi ulični galeriji na Tomšičevi Layerjeva hiša skupaj z družbo TAM-TAM od septembra 2016 vsak mesec prinaša nove vsebine na glavno ulico kulturne četrti v starem Kranju. Enotna forma treh mestnih plakatov, ki jih v ljubljanski različici na Vegovi ulici na ogled postavljajo že tretjo sezono, aprila na Mergentalerjevi uokvirja fotografije Nine Lang in Jošta Belharja. V drugi tretjini sezone so avtorji izzvani, da ponudijo vizualnimi odgovori na vprašanja o prihodnosti urbanega razvoja, mest in vseh nas.

Nagel razvoj telekomunikacijskih sredstev in tehnologij, širitev ter njihova dostopnost na področju vsakdanjega življenja konstituira možnosti razvoja mest prihodnosti, ki ne bodo več le stvarna, premosorazmerno se bodo selila v medmrežje, neobremenjen virtualni svet, kreiran s pomočjo binarne kode. Mnogo opravil, storitev s pomočjo telekomunikacijskih sredstev že danes poteka medmrežno, neodvisno od časa in kraja. Tehnologija briše dejanske, geografske meje mest, omogoča tele-akcijo, podaljša fizične premike do koder segajo telefonske linije ter računalniška omrežja. Rutinska opravila se prestavijo v virtualni prostor. Novi urbani trend, kazoč se v fuziji fizičnih in virtualni mest izrodi pojav novih, hibridnih mest.

Plakati prikazujejo možne virtualne realnosti, podobe abstrahiranih medmrežnih konstruktov, virtualnega mesta prihodnosti ter avatarjev, s kreacijo katerih človek deluje v virtualnem svetu. Razstavljeno so računlniško obdelane digitalne fotografije, zreducirane na določene segmente, detajle, abstrahirane in na koncu skomponirane v plakatno formo, ki služi kot ekran, medij ponazoritve možne vizualizacije virtualnega mesta.

Jošt Belhar ob razstavi razmišlja: “Prihodnosti tiči za vogalom. V pričakovanju novih tehnoloških napredkov, ki bodo temeljito spremenili naš način življenja in še bolj pomembno, naš pogled na svet, čakamo in se oziramo naprej. Včasih z obupom, včasih s neusahljivim optimizmom. Vsi pa smo del te prihodnosti, vsak mora odigrati svoj del. Pustiti zgodovino, tradicije, dogme v grobu preteklosti in zgraditi nove. Dopustiti spremembe … edino stalnico v našem življenju.”

Nina Lang (1994), bivša dijakinja Srednje šole za oblikovanje in fotografijo, trenutno živi in dela med domačim Tržičem in Mariborom, kjer študira na likovnem oddelku pedagoške fakultete. Njeno življenje in ustvarjanje je močno povezano z alternativno underground sceno, v kateri se z ekipo najbolj udejstvuje s prostorskimi instalacijami, vizualno transformacijo zvočno podprtih dogodkov in dekoracijo prostora. Vedoželjna narava jo žene v raziskovanja človeške kognicije ter vpliva umetnosti na opazujoči subjekt. Najraje se izraža v kombinaciji različnih medijev, ki varirajo glede na temo in cilj, tokrat z montažo fotografij.

Jošt Belhar (1991) je rojen v Kranju in takoj prenešen v Tržič, kjer živi še danes. Po obiskovanju Osnovne šole v Tržiču, se je odločil za nadaljevanje šolanja v Ekonomski Gimnaziji Kranj. Trenutno pa je študent Informatike. S fotografijo se je začel ukvarjati pred tremi leti, kmalu pa se je potopil še v svet videja in multimedije. Dve leti nazaj pa je postal eden od ustanovnih članov Kulturno umetniškega društva Načeta paleta. Od takrat naprej aktivno sodeluje s sočlani s prinašanjem barv in mladostniške svežine v svoje domače mesto. Filantropist, anti-filozof, športnik, wannabe Batman.

Nina Lang in Jošt Belhar sta aktivna v Kulturno-umetniškem društvu Načeta paleta iz Tržiča.

prijava na layer obvestila

prijava na medijska obvestila